Nițu, despre pensia specială în cazul magistraților condamnați: „Nu cred că anulare e cuvântul potrivit”

Publicat: 20 08. 2013, 12:45
Actualizat: 22 08. 2013, 12:05

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat marți, la CSM, că nu este la curent cu un eventual proiect prin care Ministerul Justiției propune anularea pensiei speciale a magistraților condamnați pentru corupție, precizând că, din punct de vedere juridic, nu crede că „anulare” este cuvântul potrivit.

„Nu sunt la curent cu un eventual proiect de lege prin care Ministerul Justiției propune anularea pensiilor celor condamnați. Nu sunt un specialist în dreptul muncii și în drept civil. Eu vorbesc ca jurist, poate ca impact ar fi benefic, dar din punct de vedere juridic, nu știu dacă cuvântul anulare este cel mai potrivit. Cred că se pot face discuții vizavi de o anumită pensie specială și o anumită pensie de asigurări sociale”, a declarat procurorul general al României.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, anunța, pe 14 august, în ședința Guvernului, că proiectul de lege privind anularea pensiei speciale a magistraților condamnați definitiv pentru fapte de corupție va fi discutat în ședința din 20 august a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Cazanciuc a făcut această precizare după ce premierul i-a solicitat să trimită proiectul de lege la Parlament, până la 1 septembrie.

„Domnu’ ministru, legea cu magistrații care au fost condamnați pentru fapte de serviciu să-și piardă pensia specială, vă rog s-o puneți pe masa Parlamentului la 1 septembrie. O discutați și cu CSM. CSM lucrează, nu?”, i-a spus premierul lui Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiției i-a spus lui Ponta că proiectul acestei legi este convenit cu CSM și va fi luat în discuție în ședința Consiliului din 20 august.

Victor Ponta anunța, pe 13 august, în cadrul unui interviu televizat, că Ministerul Justiției are pregătit un proiect de lege prin care se anulează pensiile de serviciu ale magistraților condamnați definitiv pentru fapte de corupție

Premierul declara că 90-95% dintre magistrați sunt corecți, dar nu trebuie să „ne facem că nu știm” că toate contractele de restituiri de propietăți și cele de achiziții publice durează trei ani pentru că sunt hotărâri judecătorești care se bat cap în cap.

„Dacă se face curățenie în magistratură, e în folosul României și al magistraților corecți, care sunt toți tratați la pachet ca fiind judecător sau procuror corupt”, a mai spus atunci Ponta.