NOBEL 2015. Cvartetul pentru Dialog Național din Tunisia, laureatul Premiului Nobel pentru Pace

Publicat: 09 10. 2015, 12:25

Cvartetul a fost format în vara lui 2013, când procesul de democratizare din Tunisia era în pericol să se prăbușească din cauza asasinatelor politice și a tulburărilor sociale. Acesta a stabilit un proces politic alternativ, pașnic, într-un moment în care țara era în pragul războiului civil. Astfel, Cvartetul a permis Tunisiei să stabilească, în decurs de câțiva ani, un sistem constituțional de guvernare care să garanteze drepturile fundamentale ale întregii populații, indiferent de gen, convingeri politice sau religioase, informează un comunicat al Comitetului Nobel.

Cvartetul pentru Dialog Național a inclus patru organizații din societatea civilă tunisiană: Uniunea Generală Tunisiană a Muncii (UGTT), Confederația Tunisiană a Industriei, Comerțului și Artizanatului (UTICA), Liga Tunisiană a Drepturilor Omului (LTDH) și Ordinul Tunisian al Avocaților.

Aceste organizații reprezintă diferite sectoare și valori ale societății tunisiene: munca și bunăstarea, principiile statului de drept și drepturile omului. În baza acestora, Cvartetul și-a exercitat rolul de mediator și forță motrice pentru a avansa dezvoltarea democratică pe cale pașnică a Tunisiei, cu o mare autoritate morală.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2015 este acordat acestui Cvartet, nu celor patru organizații individuale, precizează Comitetul Nobel.