Noi căi de acces în nava răsturnată în Portul Midia, pentru salvarea oilor rămase în viață

Publicat: 27 11. 2019, 18:49

This browser does not support the video element.

Noi căi de acces de fac pe nava răsturnată duminică în Portul Midia, pentru salvarea oilor rămase în viață. Ovinele sunt tranchilizate pentru a putea fi scoase de salvatori.

Reprezentanții ISU Dobrogea au anunțat că se fac alte două decupaje în puntea superioara a navei pentru a facilita accesul echipelor de intervenție, după care se vor scoate oile rămase în viață.

„La ora actuala, avem 6 medici veterinari (3 voluntari și 3 din cadrul ANSVSA) la bordul epavei care tranchilizează ovinele pentru a putea fi scoase de salvatori, apoi sunt predate și transportate cu ambarcațiuni la mal”, arată reprezentanții ISU Dobrogea.

Oile evacuate de pe nava eșuata sunt ținute pe cheiul din Portul Midia în țarcuri special amenajate, unde medicii veterinari le examinează, le dau vitamine, furaje, apă și în momentul în care își revin, se transportă la ferma de proveniență, de unde nu pot pleca fără aprobarea ANSVSA.

Pe parcursul nopții, s-a reușit salvarea unui număr de 70 de animale de pe nava răsturnată în portul Midia, în condiții dificile, din cauza vremii nefavorabile, a stării de agitație a animalelor, care a necesitat sedare, și a culoarului îngust prin care puteau fi extrase oile, a anunțat ANSVSA.

„Principala preocupare a serviciilor veterinare și toate eforturile noastre se îndreaptă acum către salvarea unui număr cât mai mare de animale, spre adăpostirea în condiții de bunăstare și tratarea celor salvate”, afirma președintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

De asemenea, președintele Autorității a anunțat că va demara imediat o anchetă internă, pentru a verifica modul în care a fost gestionată această situație.

Nava cu pavilion Palau s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. La bordul ei se aflau peste 14.000 de oi și un echipaj format din 22 de marinari.

Luni, o organizație internațională de salvare a animalelor susținea că animalele moarte plutesc pe apă. Gabriel Păun, directorul organizației pentru Europa a organizației „Animal International”, arăta, într-un comunicat de presă, că o astfel de situație nu ar fi avut loc dacă România ar exporta carne, și nu animale vii.