Noile taxe negociate cu FMI. Ponta: „Sunt două: accizele pe produse de lux și alcool și CASS 5,5% pe chirii. Am făcut bine”

Publicat: 13 08. 2013, 22:56
Actualizat: 07 08. 2015, 20:19

Premierul Victor Ponta susține că nu va face publică scrisoarea de intenție negociată cu FMI înainte de 10 septembrie, când o va prezenta în Parlament, dar că aceasta include, ca taxe noi, accizele pe produse de lux, alcool și aplicarea contribuției de asigurări de sănătate de 5,5% pe toate veniturile din chirii. Dacă accizele au fost deja majorate, CASS pe chirii va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014. „Se plafoneaază la 5 salarii medii, similar ca la pensii”, a sus’inut premierul. Victor Ponta spune că scrisoarea de intenție nu va include niciun fel de nouă taxă pentru drepturi de autor sau pentru soțiile fără venituri proprii.

Ca justifiicare, Ponta a invocat scăderea TVA la pâine pe de o parte și cererea Comisiei Europene pe de altă parte, garantând că „liberalii n-au nicio problemă”. „Dacă scădem TVA la pâine creștem accizele la produsele de lux și la alcool. Și liberalii n-au nicio problemă cu chestia asta. E un preț corect, mi-l asum, cred că am făcut bine. Al doilea lucru – și cu asta se încheie apocalipsa – Comisia Europeană a venit și a spus un lucru. „Ați redus contribuțiile la sănătate la pensiile sub 760 de lei”. Pentru toate veniturile în Europa se plătesc contribuții de sănătate. De la 1 ianuarie 2014 pentru cei care au chirii și au și salariu plătesc acest CASS 5,5% la sănătate din chirie. Se apică în toată Uniunea Europeană. Nu există nimic despre drepturile de autor sau despre soții în scrisoarea de intenție. Restul e o prostie”, a spus Ponta.

Cât despre obiecțiile președintelui Traian Băsescu, premierul a anticipat că acesta va semna scrisoarea de intenție, aprobând practic noile taxe. „Dacă cineva e nemulțumit eu pe 10 septembrie, cu două săptămâni înainte de boardul din 23 septembrie, mă prezint în Parlament și prezint scrisoarea. Dacă cineva e nemulțumit, îi spune președintelui să n-o semneze. O să o semneze, nu vă faceți griji. E ca la CFR Marfă. Eu i-o pun în brațe.  Nu sunteți de accord? Nu semnați. Dar una spune la tv și alta face”, a comentat prim-ministrul.