Nor radioactiv peste Europa, provenit din Rusia sau Kazahstan. Anunțul autorităților române

Publicat: 11 11. 2017, 10:03

Accidentul a avut loc cel mai probabil deasupra fluviului Volga și munților Urali, în ultima săptămână a lui septembrie.

Particule de ruthenium-106 au fost detectate în mai multe state, dar concentrația acestora nu este dăunătoare sănătății umane.

Jean-Marc Peres, directorul Insititutului francez pentru radioprotecție și siguranță nucleară (IRSN): „Autoritățile ruse au transmis că nu ar avea cunoștință că un asemenea accident a avut loc pe teritoriul lor”.

Biroul federal german pentru protecție împotriva radiațiilor a transmis că este exclusă varianta unui accident produs la o centrală nucleară din cauza tipului de particule detectate.

„Ruthenium-106 este folosit ca o sursă de radiație în terapia pentru cancer pentru tratamentul tumorilor oculare. Ruthenium se poate produce de asemenea în timpul reprocesării elementelor de combustibil nuclear”, a anunțat Biroul federal german pentru protecție împotriva radiațiilor 

Dacă s-a fi produs în Franța, acest incident ar fi dus la evacuarea persoanelor și adăpostirea acestora la câțiva kilometri de locul unde s-a produs accidentul, confirm IRSN. 

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) spune că a luat la cunoștință, prin intermediul serviciilor specializate ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena, de posibilitatea prezenței unor radionuclizi artificiali (ruteniu), deasupra teritoriului României și a luat măsuri din luna septembrie, monitorizând situația prin intermediul rapoartelor zilnice.

„S-au constatat concentrații la nivelul radioactivității naturale a mediului, precum și deplasarea poluanților prin măsurarea concentrațiilor diferite în zona județelor Constanța, Ilfov – București, Giurgiu – Alexandria. La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către RNSRM, precum și de către Compartimentul Urgențe Nucleare și Radiologice din cadrul CNCAN, se încadrează în limitele anuale a radioactivității mediului natural, în medie de 10 ori mai mici decât nivelul de atenționare”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), postat pe site-ul instituției.

CNCAN precizează că nu există niciun pericol pentru sănătatea oamenilor sau pentru mediu.