Noua specie de insecte care a invadat Bucureștiul. Spray-ul antitânțari nu are efect asupra lor

Publicat: 12 08. 2017, 13:03
Actualizat: 12 08. 2017, 14:55

Prezența acestei insecte a fost semnalată pentru prima dată, în România, în urmă cu cinci-șase ani, când platanii din Oradea au fost devastați de aceste insecte. Atacul masiv al daunatorului Corythuca Ciliata (Tigrul Platanului) a fost favorizat in primul rând de seceta persistentă și de temperaturile ridicate din acea vară. Prin urmare, tot din cauza temperaturilor caniculare din ultima vreme, care au depășit 40 de grade Celsius la umbră, această specie de insecte a pus stăpânire pe București și împrejurimi, informează site-ul kidmagia.ro.

Cum arată insecta

Potrivit site-ului Botanistii.ro, adultul are dimensiune mică, între 4-6 mm lungime, corpul este aplatizat. Capul are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltați, dar lipsesc ocelii, iar antenele sunt scurte. Toracele are trei perechi de picioare cu două articulații, echipate cu unghii puternice și ascuțite. Abdomenul are culoare negru-cenusiu cu o pereche de elitre aproape transparente.

Pe lângă afecțiunile fiziologice cauzate platanului, dejecțiile acestui dăunător produc degradarea spațiilor verzi precum și a obiectelor amplasate sub coroana acestuia, iar în contact cu pielea umană cauzează iritații. În verile secetoase prezența acestui dăunător este în număr foarte mare.

Cum ne protejăm

Deși provoacă iritații ale pielii, pișcătura insectei fiind resimțită foarte tare, leziunile nu sunt la fel de mari ca cele provocate de țânțari ori păianjeni. De cele mai multe ori nici nu se văd urmele înțepăturii. Prin urmare, spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cubuleț de gheață sunt remediile care pot fi aplicate imediat. Din păcate, spray-urile antițânțari nu au efect.

Cea mai mare neplăcere produsă de această insectă este prezența ei peste tot. Prin urmare, este indicat să porți haine lejere, care să acopere mâinile și picioarele, să te scuturi bine înainte de aintra în casă și să te asiguri că ai plasă de protecție la fiecare fereastră.

Acest dăunător poate fi combătut cu tratamente fitosanitare în parcuri, scuaruri și aliniamente stradale cu produse de protecția plantelor omologate, specifice speciilor pomicole și dendrologice. Se recomandă acordarea unei atenții deosebite momentului aplicării tratamentelor fitosanitare, care trebuie aplicate doar în perioade fără vânt și cu temperaturi de până în 22 grade, cu respectarea normelor de tehnica securității muncii, protecția etomofaunei utile, a animalelor și mediului înconjurător și nu în ultimul rând, a locuitorilor.