Nu se dorește aflarea adevărului?! Echipa trimisă de OMS să investigheze originea virusului SARS-COV-2 nu a fost Wuhan, în cele trei săptămâni petrecute în China. Explicația oficială

Publicat: 27 08. 2020, 12:03
Actualizat: 27 08. 2020, 12:05
Nu se dorește aflarea adevărului?! Echipa trimisă de OMS să investigheze originea virusului SARS-COV-2 nu a Wuhan, în cele trei săptămâni petrecute în China. Explicație oficială

O echipă a Organizației Mondiale a Sănătății însărcinată cu investigarea orginilor virusului SARS-COV-2 nu a vizitat Wuhan, deci cercetătorii s-au aflat timp de trei săptămâni în China. În replică, OMS a transmis că echipa a pus doar bazele înaintea unei misiuni internaționale complete de investigare a virusului, dar fără să precizeze dacă această echipa va vizita Wuhan, orașul unde au fost depistate primele cazuri de coronavirus în decembrie 2019.

Situația a alimentat și mai mult îngrijorarea guvernelor occidentale cu privire la angajamentul Beijingului de a identifica sursa pandemiei de coronavirus, care a făcut sute de mii de victime în ultimele luni.

“Delegația OMS și-a așezat baza în Beijing timp de trei săptămâni și nu s-a aflat niciun moment în apropierea orașului Wuhan. Orice șansă de a găsi dovezi importante a dispărut”, a declarat pentru Financial Times un înalt oficial american.

În replică, OMS a spus că echipa sa a avut conversații (la distanță) cu oameni de știință superiori ai Institutului de Virologie din Wuhan.

Echipa internațională va colabora cu cercetătorii chinezi pentru a susține aceste studii inițial de la distanță, iar mai târziu la nivel local. Momentul exact va depinde de rezultatele preliminare ale studiilor inițiale”, a spus OMS.

OMS, în război total cu SUA

La rândul lui, Dave Sharma, un parlamentar al guvernului australian, a declarat: “Comunitatea internațională are dreptate să aibă îngrijorări serioase cu privire la rigoarea și independența răspunsului al OMS la această pandemie și a dorinței sale aparent de a evita să ofenseze China. Dacă această afirmație este dovedită, este un alt incident tulburător că OMS pune sensibilitățile politice ale unui stat membru peste interesele de sănătate publică ale lumii. Cu toții suportăm acum costurile imense ale unei astfel de politici”.

În mai, președintele chinez Xi Jinping a aprobat o anchetă condusă de OMS. Mike Pompeo, secretarul de stat american, a declarat în iulie că el crede că rezultatele anchetei vor fi “complet albite”. În mai, președintele Donald Trump a încheiat legăturile SUA cu OMS, despre care a spus că se află sub “control total” al Beijingului.

Ministrul de Externe al Chinei a declarat miercuri că preocupările privind credibilitatea anchetei au fost “total nejustificate”.