Numărul infractorilor care se recomandă drept angajați la ENEL, Distrigaz sau primărie, în creștere

Publicat: 31 01. 2013, 17:50
Actualizat: 25 06. 2013, 15:09
Numărul infractorilor care se recomandă drept angajați la ENEL, Distrigaz sau primărie este în creștere, iar victimele sunt, în majoritate, persoane vârstnice, se arată în bilanțul Poliției Capitalei pe 2012.

Numărul infractorilor care se recomandă drept angajați la ENEL, Distrigaz sau primărie este în creștere, iar victimele sunt, în majoritate, persoane vârstnice, se arată în bilanțul Poliției Capitalei pe 2012.

Potrivit bilanțului, 65 la sută din totalul faptelor de natură penală care s-au înregistrat la nivelul Capitalei au fost infracțiuni contra patrimoniului persoanelor, adică furturi, tâlhării, distrugeri și înșelăciuni.

Dintre acestea, cele mai multe sunt furturi (38.400 de cazuri), în timp ce numărul tâlhăriilor reclamate a fost de 1.881.

„Infracțiunile de tâlhărie sesizate se mențin sub media criminalității din ultimii patru ani. În ceea ce privește modurile de operare, trebuie precizat faptul că scade cu 37 la sută, față de 2011, numărul tâlhăriilor comise prin amenințare sau lovire și crește cu 15 la sută cel al tâlhăriilor săvârșite prin smulgere”, se arată în bilanțul Poliției Capitalei.

În același timp, însă, anchetatorii au constatat că anul trecut a crescut numărul infracțiunilor în care autorii s-au recomandat drept angajați de la ENEL, Distrigaz, primărie, firme de dezinsecție ori și-au convins vinctimele, majoritatea persoane în vârstă, că sunt rude din străinătate.

Conform sursei citate, numărul furturilor din locuințe s-au menținut la nivelul din 2011, fiind sesizate 2.979 de astfel de fapte. Conform analizei realizate de specialiștii Poliției Capitalei, în 2012 a scăzut numărul infracțiunilor comise prin spargerea ușilor, însă a crescut simțitor cel al furturilor din locuințe prin escaladare ori ca urmare a faptului că locatarii nu și-au încuiat casele.

În același timp, polițiștii au constatat că furturile din societăți comerciale au crescut cu 22,2 la sută față de 2011.

„Au fost înregistrate 6.726 furturi din societăți comerciale. Caracteristic pentru acest gen de infracțiuni este că 73 la sută din total (în creștere cu 39% față de anul 2011) sunt furturi de pe rafturile magazinelor”, a precizat Poliția Capitalei.

În privința furturilor de autovehicule, numărul acestora a scăzut cu 37 la sută față de 2011, potrivit reprezentanților Poliției Capitalei.