Numărul șoferilor amendați pentru lipsa rovinietei a crescut de peste patru ori

Publicat: 16 08. 2015, 14:47

În prezent, pe șoselele României sunt 14 puncte mobile și 74 de puncte fixe de control al rovinietei prin camere de supraveghere. 23 au fost instalate în 2015.

CNADNR a încasat peste 702 milioane de lei din taxa de rovinietă în primele șapte luni ale anului, cu aproape 4% în plus față de aceeași perioadă a anului, conform Digi 24. Spectaculoasă este, însă, creșterea numărului de amenzi.

„De la aproape 41.400 de procese-verbale de contravenție în acest interval, la aproape 184.000 de procese-verbale. Este de aproape patru ori și jumătate creșterea amenzilor. Poate fi pusă și pe instalarea unor puncte noi de control, dar și pe ignoranța unor utilizatori care circulă și nu-și dau seama că nu și-au luat rovinieta și poate fi pusă și pe creșterea numărului de înmatriculări”, a explicat Cosmin Popescu, șef de direcție în CNADNR.

Dacă încasările din rovinietă ajung la CNADNR, banii din amenzi intră direct în bugetul de stat.

Un proiect de act normativ propune creșterea tarifelor de rovinietă pentru anumite categorii de vehicule. În cazul celor de marfă care au peste 3,5 tone, dar nu mai mult de 7,5 tone, rovinieta va fi mai scumpă. Tariful pentru o zi va fi de 11 euro, față de 4 euro, cât este în prezent. Rovinieta pentru un an se va scumpi și ea de la 320 de euro la 550 de euro. În acestă categorie intră aproape 18 mii de vehicule, potrivit Autorității Rutiere Române.

Pentru autoturisme, autobuze sau autocare, rovinieta rămâne neschimbată.