O bucătărie de secol XVII și o casă meșteșugărească, descoperite în Cetatea Târgu Mureș

Publicat: 04 09. 2012, 16:08
Actualizat: 03 07. 2013, 17:21

O bucătărie de secol XVII și o casă meșteșugărească din secolele XV-XVI au fost descoperite în Cetatea din Târgu Mureș, în urma lucrărilor de reabilitare și modernizare a acesteia, a declarat, marți, directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, săpăturile arheologice din Cetatea din Târgu Mureș, începute în urmă cu câteva luni, se concentrează în zona fostei primării a orașului, construită la începutul secolului al XVII-lea și transformată de stăpânirea austriacă în cazarmă.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Cetății din Târgu Mureș au scos la iveală o serie de clădiri despre care nu se știa nimic până acum, precum o bucătărie de secol XVII și o casă meșteșugărească din secolele XV-XVI.

„Austriecii, când au preluat administrația cetății, au dat afară populația orașului și au transformat totul într-o cazarmă. Clădirile solide din secolul al XVII-lea sunt păstrate și transformate, adăugate sau extinse. Așa s-a întâmplat cu clădirea vechei primării, în formă de U, o formă tipică arhitecturii baroce. Am identificat temnița orașului, sala de ședințe, iar între cele două era bucătăria. În secolul al XVII-lea avem documente scrise care fac referire la acte politice sau administrative, iar totul se termina cu o sărbătoare, se gătea, erau rețetele din vremea respectivă, era vin. În temnițe am identificat foarte multe materiale din echipamentul bucătăriei de secol XVII și asta este unicat în România până acum, deoarece să găsim atât de multe elemente dintr-o bucătărie de secol XVII este foarte probabil unic și așa va rămâne”, a spus Soos.

Potrivit directorului Muzeului Județean Mureș, de asemenea, a fost identificată, în zona actualului centru de informare turistică, o casă meșteșugărească datând din secolele XV-XVI, strâns legată de mănăstirea călugărilor franciscani – care au dezvoltat, începând cu secolul al XIV-lea, în Cetatea din Târgu Mureș, un centru religios foarte important.

„Casa are două etape de construcție, faza de secol XV se leagă încă de mănăstire, se pare că a funcționat paralel cu mănăstirea, dar legat de ea. Iar după reforma religioasă, probabil cei care lucrau aici ca frați terțiari – la franciscani exista o pătură mai laică – au devenit oameni cu familie, au continuat tradiția meșteșugului, pentru că am găsit urme ale prelucrării bronzului”, a spus Soos.

Directorul Muzeului Județean Mureș a adăugat că în zona Bastionului Măcelarilor a fost identificată poarta de nord a cetății, iar lucrările de reabilitare continuă și în zona amfiteatrului, unde a fost descoperită o pivniță, deși în hărțile austriece nu apar clădiri, ci doar o terasă pentru exerciții militare.

Potrivit lui Soos, după ce lucrările de reabilitare și modernizare a cetății se vor încheia, aici vor fi amenajate expoziții cuprinzând colecții care să acopere epoca romană – cu piese din așezarea romană de la Cristești și castrul de la Brâncovenești, ambele din județul Mureș – dar și perioada medievală – legate de breslele târgmureșene și evoluția Cetății din Târgu Mureș – și chiar galerii de artă modernă.