O delegație FMI și CE vine în România săptămâna viitoare

Publicat: 16 02. 2012, 10:03
Actualizat: 26 02. 2012, 17:40
O delegație a Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene va sosi în România la începutul săptămânii viitoare, pentru a discuta cu Guvernul în exercițiu despre proiectul de buget pentru 2010, a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX, ministrul interimar al Finanțelor, Gheorghe Pogea.

O delegație a Fondului Monetar Internațional și ComisieiEuropene va sosi în România la începutulsăptămânii viitoare, pentru a discuta cu Guvernul în exercițiudespre proiectul de buget pentru 2010, a declarat, vineri, agențieiMEDIAFAX, ministrul interimar al Finanțelor, Gheorghe Pogea.

El a precizat că, după discuția cu delegația FMI și CE, va prezentaproiectul de buget într-o reuniune informală a Guvernului, în carese va discuta și pe tema politicilor publice care trebuie incluseîn document.

Ministrul interimar al Finanțelor a asigurat din nou că pentru lunadecembrie au fost identificate fondurile de acoperire aobligațiilor statului și a arătat că autoritățile au început dejasă pregătească o strategie pentru asigurarea resurselor și înprimul trimestru al anului viitor.

Miercuri, Pogea a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul de bugetpentru 2010 este finalizat în proporție de 95% și va fi pus ladispoziția viitorului Guvern sub forma unui draft, pentru a ficompletat cu politicile publice ale programului de guvernare.

O misiune a FMI s-a aflat la București, în perioada 28 octombrie -9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, darRomânia nu a îndeplinit toate condițiile pentru finalizareaprocedurii. Astfel, Fondul a anunțat că este pregătit să trimită onouă misiune de îndată ce situația politică va permite și,ulterior, să supună aprobării boardului revizuirea.

România a primit până în prezent primele două tranșe din împrumutulde la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranșa a treia, de1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar ceade-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru lunamartie a anului viitor.

Reprezentul FMI în România și Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat înluna noiembrie că întârzierea adoptării unui buget credibil creeazăposibilitatea întârzierii următoarei tranșe de la FMI și primireaacesteia concomitent cu tranșa a patra, respectiv la mijlocul luniimartie a anului viitor.

Mediafax