O fată de 16 ani a murit la o groapă de gunoi, strivită de o mașină de la salubrizare

Publicat: 19 02. 2014, 16:59
Actualizat: 05 02. 2019, 22:37

Conform unui comunicat transmis, miercuri, de Poliția Județeană Cluj, accidentul s-a petrecut miercuri, în jurul orei 12.50 și a fost sesizat prin 112.

„La fața locului au mers polițiști ai Secției 7 Cluj-Napoca, care, din primele verificări, au stabilit că fata de 16 ani a decedat în urma unui incident în care a fost implicat un autovehicul al unei firme de salubritate. În prezent, polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul”, spun reprezentanții Poliției Cluj.

Medicii care au sosit la fața locului au constatat decesul fetei, iar Poliția și Parchetul au început o anchetă.

Eugen Vereș, directorul companiei Salprest Rampă, care administrează rampa de gunoi de la Pata Rât, a declarat corespondentului MEDIAFAX că fata de 16 ani a fost accidentată mortal de un compactor de gunoi care efectua o manevră de întoarcere.

„Era un compactor al unei companii de salubritate din Baciu. Șoferul unui compactor de gunoi, la o manevră de întoarcere, a dat cu spatele și a lovit-o pe fată. Era o fată din cele care adună gunoiul de pe rampă și care se afla, probabil, în spatele utilajului. Poliția face cercetări și va stabili vinovățiile în acest caz”, a spus Vereș.

Zeci de romi, adulți și copii, colectează zilnic deșeuri de pe rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât, pe care le valorifică, fiind vorba, în special, despre sticle, plastic sau hârtie. Majoritatea celor care adună deșeuri sunt din alte localități și stau în locuințe improvizate, în așa-numita zonă „Dallas”, situată lângă rampa de gunoi.

De asemenea, în decembrie 2010, autoritățile locale au mutat în locuințe modulare, tot lângă groapa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca, peste 350 de persoane, majoritatea de etnie romă, de pe strada Coastei din centrul orașului. Cei peste 350 de romi au fost mutați pe motiv că trăiau în locuințe improvizate pe un teren al primăriei clujene.

Primarul Emil Boc a susținut, miercuri, că Primăria Cluj-Napoca a procedat corect în cazul romilor mutați lângă groapa de gunoi de la Pata Rât, nefiind vorba despre o evacuare forțată, ci despre „o mutare cu acceptul oamenilor, care au semnat contracte de închiriere”. Boc a făcut aceste declarații în contextul în care peste 20 de lideri religioși reprezentând cultele din Marea Britanie i-au cerut, într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul Daily Telegraph, să își schimbe politica față de romi, după ce aceștia au fost alungați din oraș și mutați lângă groapa de gunoi.