O firmă din dosarul de evaziune fiscală livra cantități importante de carne alterată

Publicat: 29 10. 2013, 22:16
Actualizat: 10 12. 2013, 16:38

Una dintre firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro a livrat unui lanț de hypermarketuri „cantități importante” de carne alterată, adusă în paleți în care erau și „excremente de rozătoare”, aspect sesizat de comerciant, conform referatului procurorilor.

„SC Avicola Călărași SA a livrat cantități de came de pui alterată și către magazinele din lanțul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Brașov, respectiv pulpele de pui recepționate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleții de marfă au fost identificate produse mâncate și excremente de rozătoare (o situație similară a fost identificată și într-un magazin Selgros din Cluj – Napoca)”, se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicați în dosar.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpații din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantități importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călărași SA să îl ajute să găsească o soluție prin care se pot reambala cantități de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

„La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, și numai puțin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică șase hale, din șase hale trimise toate sunt pozitive la CO…sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieșit pozitiv'”, se arată în referat.

Conform documentului citat, la data de 16 septembrie Daher îi spune angajatului său Constantin Răducu: „…dai marfa aia care…a comandat și Provitul și ULS…”, iar angajatul îl informează ca „…păi ULS-ul i-am lăsat 4.000 și ceva, lu’ Provit i-am zis că-i dau trei tone și jumătate, deja a plecat mașina cu 6 tone…”. La finalul discuției Orlando îi ordonă lui Răducu „să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înțeles?”.

O situație similiară a fost identificată de procurori la data 17 septembrie, în legătură cu livrări de produse ale SC Avicola Călărași SA către SC Avicola Crevedia și SC Avicola Buzău, când Daher Orlando i-a cerut lui Ilie Bocioagă, medic veterinar, angajat al SC Avicola Călărași, să ascundă medicilor veterinari ai DSVSA Buzău aspectul legat de infestarea cărnii de pasăre cu salmonella, singurii pe care urma să-i înștiințeze fiind persoanele din abatoare.

Procurorii anticorupție au cerut, marți, în fața judecătorilor de la instanța supremă, arestarea preventivă a lui Orlando Daher, dar și a altor 26 de persoane, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro.

De asemenea, DNA a început urmărire penală și față de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenții la conducerea ANAF și pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu și din conducerea APIA.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, luni, 160 de percheziții în București și județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili și angajați ai Ministerului Finanțelor Publice.

Rețeaua infracțională viza monopolizarea producției și desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.