O invenție românească privind regenerarea rapidă a nervilor periferici, premiată cu aur la Bruxelles

Publicat: 03 12. 2013, 15:27
Actualizat: 18 05. 2015, 17:21

O echipă de cercetători români a primit medalia de aur la Târgul de Inovații – Innova de la Bruxelles, cu o nouă tehnologie medicală care va permite regenerarea mai rapidă a suturilor nervilor periferici, în prezent fiind necesare grefe de nervi pentru salvarea zonelor afectate.

Echipa – formată din inginer Mădălina Albu, profesor doctor Ioan Lascăr, doctor Dragoș Zamfirescu, academician Maya Simionescu, doctor Ion Zegrea, doctor Marius Popescu și cercetătoarele Irina Domnica Titorencu și Georgeta Bumbeneci – a fost premiată pentru Biocond Nerv, tehnologie care permite regenerarea mult mai rapidă a suturilor nervilor periferici.

Proiectul, desfășurat în parteneriat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Textile Pielărie și Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”, are o importanță deosebită atât din punct de vedere medical, cât și comercial, arată un comunicat remis marți agenției MEDIAFAX de echipa de inventatori.

„În 10 la sută din leziunile de nerv am putea folosi această metodă. De fapt este vorba despre un tub biologic care va ghida regenerarea nervului. Până acum, eram nevoiți să recoltăm fragmente de porțiuni de nerv, adică să sacrificăm nervul, pentru a ajuta la regenerarea unui nerv important”, a declarat pentru MEDIAFAX profesorul Ioan Lascăr, șeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul de Urgență Floreasca din București și membru în echipa de cercetători.

Medicul Dragoș Zamfirescu a precizat că regenerarea nervoasă este ultima frontieră în microchirugie.

„Sunt situații în care capetele unui nerv secționat nu se pot sutura cap la cap. În acest caz, variantele terapeutice sunt folosirea unei grefe nervoase recoltată din altă parte a corpului uman (cu un deficit senzitiv corespunzător) sau folosirea de conductoare tubulare de regenerare (tuburi). Produsul nostru are aplicabilitate imediată. Noi intenționăm să-l folosim în operații de microchirurgie a nervilor periferici, cu consimțământul prealabilă al pacientului. Regenerarea nervoasă este, practic, ultima frontieră în microchirurgie; de 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic, se fac aceleași proceduri, cu aceleași rezultate”, a spus Zamfirescu.

Invenția românească are și o mare valoare comercială. Există două firme în lume care produc tehnologii asemănătoare, dar cu prețuri de 500 de dolari pentru un tub de doi centimetri. Produsul românesc costă în jur de 30 de euro, potrivit sursei citate.