O monedă românească s-a vândut la licitație cu 130.000 de euro. Monograma cui apare pe ea

Publicat: 11 05. 2022, 14:49
Actualizat: 11 05. 2022, 15:12
Sursa foto: https://heidelberger-muenzhandlung.auex.de/

O monedă românească s-a vândut la o casă de licitații din Germania cu suma de 130.000 de euro.

Moneda românească datează din 1939, când au fost celebrați 100 de ani de la nașterea lui Carol al II-lea.

Moneda evocă era unei stabilităţi economice şi a unei culturi înfloritoare, în ciuda anilor crizei economice mondiale. Pe această monedă apare şi monograma regelui Carol al II-lea, conform muzeugalerie.ro

Înainte de licitație, s-a estimat faptul că aceasta se va vinde cu suma de 125.000 de euro, dar ea ajuns să fie obținută de cineva care a plătit nici mai mult, nici mai puțin de 130.000 de euro.

Sursa foto: heidelberger-muenzhandlung.auex.de

Cine a fost Carol al II-lea

Carol al II-lea de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 3 octombrie 1893, Sinaia – 3 aprilie 1953, Estoril, Portugalia), rege al României, membru de onoare al Academiei Române din 17 mai 1921. Carol al II-lea a fost cel mai controversat rege al României, actele sale politice şi din viaţa personală generând numeroase dispute în opinia publică şi pe scena politică. A renunţat de trei ori la prerogativele sale de moştenitor al Coroanei, timp în care relaţiile sale amoroase au devenit subiect de controversă publică. Carol a ştiut cu foarte mare abilitate să folosească lipsa de autoritate a Regenţei şi divergenţele dintre partidele politice pentru a reveni pe tronul României, scrie site-ul Enciclopedia României.

Deşi în perioada domniei sale România a cunoscut cel mai mare avânt economic din perioada interbelică, aceasta s-a caracterizat prin permanentul conflict dintre rege şi clasa politică. Carol dorea ca instituţia monarhică să joace rolul principal în stat şi s-a lăsat influenţat în actele sale de camarila regală, încercând constant să discrediteze în ochii opiniei publice formaţiunile politice democratice. Cu inteligenţă a folosit momentul alegerilor din decembrie 1937 pentru a instaura în România un regim monarhic autoritar, de altfel, autoritarismul fiind o caracteristică a majoritatăţii statelor europene din această perioadă.

Izolată pe plan diplomatic, România a trebuit să cedeze în faţa presiunilor şi să accepte pretenţiile teritoriale revizioniste din vara anului 1940. Dezordinea generală din ţară l-a determinat pe Carol să îl cheme la putere pe generalul Ion Antonescu, considerat singura persoană capabilă să conducă ţara în tot acest context intern şi internaţional. Noul prim-ministru a fost învestit cu puteri depline în stat, iar pe 6 septembrie 1940 Carol al II-lea a abdicat în favoarea fiului său Mihai I. Ultimii ani ani din viaţă i-a petrecut prin călătorii în străinătate alături de Elena Lupescu şi în cele din urmă s-a stabilit la Estoril, în Portugalia, unde a decedat pe 3 aprilie 1953.