O nouă arestare în dosarul furtului de tablouri de milioane de euro din Olanda

Publicat: 08 03. 2013, 19:06
Actualizat: 03 07. 2013, 23:36

Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecții furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din orașul olandez Rotterdam, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, după ce Tribunalul București a admis, vineri, recursul în acest sens formulat de procurori.

Decizia Tribunalului este definitivă.

Tribunalul București a dezbătut vineri recursul făcut de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 prin care această instanță a respins solicitarea de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele Olgăi Dogaru – mama lui Radu Dogaru, unul dintre suspecții furtului de tablouri.

Avocatul femeii, Bogdan Cimbru, a arătat, cu acest prilej, că procurorii DIICOT au „remodelat înfățișarea orașului Măcin”, în sensul că au provocat daune în acțiunile lor de căutare a operelor de artă furate.

La rândul său, Olga Dogaru a declarat că față de ea s-a luat o măsură preventivă respectiv cea de a nu părăsi țara, că a respectat și va respecta toate condițiile ce îi sunt impuse prin această obligație și că are o mamă în vârstă de 85 de ani pe care trebuie s-o îngrijească, însă nu poate, din cauza acestei măsuri.

În final, judecătorii Tribunalului București au decis să emită mandat de arestare pe numele femeii.

În 2 martie, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a Olgăi Dogaru, dispunând însă obligația ca aceasta să nu părăsească țara timp de 30 de zile. De asemenea, instanța a hotărât ca Olgăi Dogaru să îi fie ridicat pașaportul, iar dacă nu deține un astfel de document, să nu-i fie eliberat unul.

Anterior, Olga Dogaru fusese reținută de procurori pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, în urma unor percheziții în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecților în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. La percheziții, anchetatorii au găsit patru arme de vânătoare care ar aparține suspecților.

În 5 martie, procurorii DIICOT și polițiștii au descins și în localitatea Măcin, județul Tulcea, unde au făcut percheziții la casa tinerei arestate în Olanda și la alte locuințe, fiind căutate probe pentru găsirea tablourilor furate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Natașa Timofei, în vârstă de 19 ani, originară din Măcin, a fost arestată recent în Olanda. Ea a fost audiată în dosarul furtului de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, în condițiile în care tablourile ar fi fost duse, după furt, în locuința din Rotterdam a tinerei. Tot acolo ar fi fost decupate și scoase din rame pânzele furate, au declarat petnru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

În Măcin au domiciliul Alexandru Bitu și Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin, au precizat sursele citate.

Șapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin și Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” și „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre suspecți – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru – au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru au fost arestați pentru modul organizat în care au acționat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin și pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanța Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Suspecții voiau să dea foc tablourilor, din cauza situației generate, au spus reprezentanții DIICOT, la Tribunalul București, precizând că există o interceptare în acest sens.

În fața judecătorilor Tribunalului București, procurorul DIICOT a arătat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

În acest caz a fost reținut și asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracțiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliției Capitalei, după ce a dat declarații procurorilor DIICOT.

Șeful Poliției Române, Petre Tobă, a declarat că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau și ținute o perioadă în localitatea Măcin din județul Tulcea, „în pungi de un leu”, iar când au vrut să le vândă, hoții nu au știut ce preț să ceară pe ele.