O nouă minune a infrastructurii în România: autostrada într-o bandă salută din mers autostrada suspendată și pe cea îngropată

O nouă minune a infrastructurii în România: autostrada într-o bandă salută din mers autostrada suspendată și pe cea îngropată
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 25/04/2012, 10:38

După modelul deja brevetat în vara lui 2006, în sezonul estival2011 va fi inaugurat un tronson de autostradă cu o singură bandă pesens. E vorba de porțiunea cuprinsăîntre Cernavodă și Medgidia, ultimii 51 km rămași de construitpentru ca Autostrada Soarelui să facă legăturaîntre București și litoral.

• „Chiar dacă peultima porțiune la care se lucrează acuma Cernavodă – Medgidia,Medgidia – Constanța și centura ocolitoare a Constanței data definalizare a acestei porțiuni este la sfârșitul anului 2011, noi amdiscutat cu constructorii ca în iunie 2011 să se circule măcar pe obandă și după aceea să se finalizeze spre sfârșitul anului”, adeclarat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

• De fapt,sectorul de autostradă ar fi trebuit să fie gata, integral, înaintede începerea sezonului estival 2011, însă au apărut probleme cuconstructorii. „Estevorba de reaua-voință a unor constructori, și aici mă refer lacompania franceză Colas, care încearcă săobțină claim-uri (suplimentări de sume peste cele convenite princontract – n.red.). Sper că acum au înțeles că nu se poate șitrebuie să se apuce de treabă”, a declarat pentru Gândul directorulDirecției infrastructură rutieră și concesiuni din MinisterulTransporturilor, Adrian Ionescu. Francezii de la Colas au câștigatcontractul pentru proiectarea și construcția tronsonului Cernavodă- Medgidia, în lungime de 19,2 km. Aici, lucrările nu au fostfinalizate decât în proporție de 8%, potrivit datelor oficiale aleCompaniei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România(CNADNR). Celălalt tronson, Medgidia – Constanța (31,8 km), careeste construit de consorțiul italo-german Astaldi – Max Boegl, esteîntr-un stadiu mai avansat, de 25%.

Precedentul Drajna – Fetești

Nu este pentru prima oară când un tronson de autostradă esteinaugurat parțial, cu o singură bandă pe sens. Același lucru s-aîntâmplat la finele lunii iunie 2006, când Radu Berceanu a datdrumul la circulație pe tronsonul Drajna – Fetești (36,6 km), totde pe Autostrada Soarelui. Apoi, în lunaaprilie a anului următor, succesorul lui Berceanu, Ludovic Orban, atăiat și el panglica pentru același tronson, de această dată ladouă benzi pe sens.

Autostrada îngropată

O altă „inovație” în materie de infrastructură rutieră era câtpe ce să fie consemnată în această primăvară la Arad, unde sepregătea prima autostradă „underground” din România. Începerealucrărilor de construcție la centura ocolitoare a Aradului, parte aautostrăzii care va lega acest oraș de Timișoara, a fost întârziatăde un scandal izbucnit între oficialii Companiei de Autostrăzi șiDrumuri Naționale din România (CNADNR) și conducerea aeroportuluidin apropiere.

Porțiunea „în litigiu” nu are decât 500 de metri, însă esteperpendiculară pe pista de decolare-aterizare a Aeroportului Arad,aflat în subordinea Consiliului Județean….(citește maideparte în pagina următoare)

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
Ultima oră! S-a prăbușit o parte a aeroportului din Istanbul
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...