O nouă variantă a virusului HIV, de 500 de ori mai virulentă, a fost descoperită în Țările de Jos

Publicat: 04 02. 2022, 11:31
Sursa foto: Shutterstock

O variantă extrem de virulentă a HIV, care a început să circule în Ţările de Jos în anii 1990, a fost descoperită de cercetători, care susţin, însă, că nu ar trebui să provoace panică, transmite AFP, citând un studiu publicat joi în revista Science

Tulpina de HIV răspunde la tratamentele existente şi este în declin din 2010, astfel că „nu există niciun motiv să ne alarmăm”, a dat asigurări Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford şi autorul principal al studiului.

Descoperirea ar putea ajuta, însă, la o mai bună înţelegere a modului în care virusul HIV, care provoacă SIDA, atacă celulele.

Studiul demonstrează, de asemenea, că un virus poate evolua pentru a deveni mai virulent, de altfel o ipoteză ştiinţifică îndelung studiată în teorie, dar cu foarte puţine exemple concrete.

În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu această variantă de HIV, doar patru dintre ele în afara Ţărilor de Jos – în Belgia şi Elveţia.

Majoritatea erau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, de o vârstă similară cu persoanele infectate cu virusul.

Noua variantă s-a dezvoltat la sfârşitul anilor 1980 şi în anii 1990 şi s-a răspândit mai rapid în anii 2000. Probabil datorită eforturilor Ţărilor de Jos de a controla boala, aceasta este în declin din 2010. Ea a fost denumită „varianta VB”, pentru „varianta virulentă a subtipului B”, care este cel mai comun subtip din Europa.

Virusul HIV este în continuă schimbare, astfel încât fiecare persoana infectată are o versiune uşor diferită, dar asta nu contează în majoritatea cazurilor. Varianta descoperită are peste 500 de mutaţii.

„Găsirea unei noi variante cu proprietăţi neobişnuite nu este obișnuită, cu atât mai puţin având o virulenţă crescută”, a declarat Chris Wymant.

„Rezultatele noastre subliniază importanţa accesului constant la testare pentru cei cu risc de a contracta HIV, pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament iniţiat imediat după aceea”, a subliniat într-un comunicat epidemiologul Christophe Fraser, co-autor al studiului.

Cercetătorii nu au putut explica ce mutaţii specifice ale variantei VB au cauzat virulenţa ridicată, dar speră ca studiile viitoare să poată răspunde la aceste întrebări.