O petiție cu peste 10.000 de semnături pentru autonomia Transilvaniei, depusă la Prefectura Cluj

Publicat: 12 03. 2014, 17:14
Actualizat: 29 07. 2014, 18:53

O petiție care a strâns peste 10.000 de semnături pentru autonomia Transilvaniei a fost depusă, miercuri, la Prefectura Cluj, în document cerându-se stabilirea capitalei regiunii la Cluj, unde să funcționeze un Guvern regional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inițiatorul petiției, Fancsali Erno, un tânăr de 23 de ani, din Cluj, a declarat, miercuri, presei, că vrea autonomie pentru că în anul 1918, când s-a înfăptuit Unirea, „ardelenii au așteptat ceva mai bun după monarhia austro-ungară, dar centralismul de la Budapesta era la fel ca cel de la București”.

„Am depus la Prefectura Cluj petiția pentru autonomia Transilvaniei, pentru care s-au adunat 10.300 de semnături începând cu ianuarie 2013, atât din partea unor maghiari, cât și a unor români sau șași, mulți care au plecat din țară după 1989. Așteptăm un răspuns în viitorul apropriat la această petiție. Nu așteptăm răspuns acum de la Guvern, pentru că știm că Guvernul Ponta 3, chiar dacă este adăugat UDMR, nu va da un răspuns corect. Noi nu ne vom lăsa până nu vom atinge scopul nostru, autonomia Transilvaniei și o Românie federală într-o Europă Centrală puternică. Vreau autonomie pentru că în 1918, când s-a înfăptuit Unirea, ardelenii au așteptat ceva mai bun după monarhia austro-ungară, dar centralismul de la Budapesta era la fel ca cel de la București, iar românii de dincolo de Carpați s-au degradat și au considerat Transilvania ca o colonie”, a spus Fancsali, un tânăr de 23 de ani din Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, după începerea campaniei de strângere de semnături, au început „atacuri” împotriva sa și a primit amenințări din partea unor români și a unor membri ai Asociației „Noua Dreapta”.

Petiția și lista de semnături au fost înregistrate la Registratura Prefecturii Cluj.

În petiție se susține autonomia pentru Transilvania – Banat, Crișana, Maramureș și se cere ca municipiul Cluj-Napoca să devină capitala regiunii, unde să funcționeze Guvernul regional, care să aibă cu control politic și economic pe teritoriul Transilvaniei Autonome.

„Istoria și tradiția din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost întotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură și toleranță. În secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia, în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credincioși numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate”, se arată în petiție.

Documentul arată că după 1989 starea regiunii nu s-a îmbunătățit, în condițiile în care impozitele acumulate în Transilvania „ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept”.

„Transilvania este trezoreria țării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusține. Avem păduri, ape minerale, un potențial turistic foarte mare, orașe medievale unice în România, sute de castele, cetăți, o universitate care mulțumită multiculturalismului este în fruntea universităților din țară. Noi nu vrem nimic de la alții, dar ce e al nostru nu lăsăm”, se mai arată în petiție.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro