O rețea condusă din închisoare de cinci deținuți a obținut 350.000 de euro din înșelăciuni și fraude informatice. Zeci de percheziții în 4 județe

Publicat: 19 03. 2013, 10:29
Actualizat: 03 02. 2019, 12:41

Procurorii DIICOT și polițiștii fac marți 30 de percheziții în Prahova, Dâmbovița, Ploiești și Ilfov, la membrii unei grupări conduse de cinci deținuți care ar fi înșelat unități bancare, supermarketuri și alte companii cu peste 350.000 de euro.

Grupul infracțional, constituit din 64 de persoane, este suspectat de infracțiuni informatice și înșelăciuni cu consecințe deosebit de grave. Liderii gruparii au fost identificati ca fiind cinci persoane care execută pedepse privative de libertate într-o unitate de detenție, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

„Sub coordonarea acestora, membrii grupării au obținut beneficii financiare substanțiale prin inducerea în eroare a unui număr de 9 părți vătămate, agenți de transfer monetar din cadrul unor unități bancare, supermarketuri și alte companii, prin determinarea angajaților acestora să introducă date nereale în aplicațiile de transfer monetar”, a precizat DIICOT.

Potrivit procurorilor, membrii grupării au contactat angajați ai părților vătămate folosind identități fictive și pretinzând că telefonează de la centrala băncii sau agenți ai serviciului de transfer și, sub pretextul unor testări ale sistemului, le-au solicitat să efectueze operațiuni de transfer monetar pe numele unor persoane racolate în acest scop.

„Subsecvent realizării operațiunilor și după obținerea codului unic al tranzacției, acesta era transmis prin SMS altor membri ai grupării, care, contra unui comision, efectuau rapid retragerea sumelor de bani din conturile în care acestea erau transferate, pentru a evita riscul blocării tranzacțiilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Membrii grupării transmiteau, în unele cazuri, mesaje electronice pe adresele de e-mail de serviciu ale angajatilor, prin care li se aducea la cunoștință că urmează să aibe loc „simulări” privind sistemul, fiind indicat și un număr telefonic fix, anterior „preluat” de învinuiți prin devierea apelului către numărul de mobil folosit de aceștia în penitenciar.

Prejudiciul produs de membrii grupării infracționale a fost estimat la peste 350.000 de euro.

În urma perchezițiilor vor fi audiate la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu 70 de persoane.

Perchezițiile sunt făcute de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu și ofiterii de poliție judiciară de la BCCO Alba. Cercetarile în această cauză sunt făcute împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la BCCO București și Ploiești, SCCO Ilfov și Dâmbovița, IPJ Sibiu și Alba, cu suportul informativ al Direcției Operațiuni Speciale Sibiu și Direcției Operațiuni Speciale Alba-Iulia.