O scrisoare a ambasadorului român la Londra, publicată în presa britanică: „Nu suntem vinovați că suntem români”

Publicat: 27 09. 2013, 14:39
Actualizat: 30 09. 2018, 01:59

Cotidianul britanic Daily Telegraph a publicat, miercuri, în ediția electronică o scrisoare a ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, intitulată „Vinovați de a fi români în Marea Britanie”, în care acesta denunță tendințele rasiste din presa tabloidă și promovate de partidul antiimigrație UKIP.

Ambasadorul citează un fragment din scrisoarea unui medic chirurg, care și-a obținut specialitatea în Marea Britanie, în urma unor examene dure și care are familie și o casă la Londra. „Din partea unui astfel de specialist, cu un statut social ridicat, nu te aștepți la plângeri despre discriminare și rasism”, afirmă diplomatul român.

În această scrisoare, medicul se plânge de discriminarea cu care se confruntă începând din ianuarie 2013 atât din partea pacienților, cât și a colegilor medici. „Nu m-am confruntat cu rasismul în această țară până în 2013. Acum, aproape zilnic sunt întrebată de unde sunt și mă confrunt cu o atitudine rasistă în urma răspunsului. Unele persoane nu spun nimic, majoritatea își exprimă surpriza, unele dintre ele îmi spun că nu le plac românii, iar altele încep să comenteze negativ despre noi”, afirmă ea.

Această atitudine rasistă este atribuită de ambasador informațiilor distorsionate servite continuu de presa tabloidă și de un partid politic, referindu-se la UKIP. El citează câteva dintre numeroasele titluri referitoare la români și bulgari, apărute în presa britanică: „29 de milioane de români și bulgari (populația însumată a celor două țări) se vor năpusti în Marea Britanie la 1 ianuarie 2014”, „Stop imigrației masive a bulgarilor și românilor în 2014”, „România și Bulgaria sunt două țări măcinate de corupție și crimă organizată”, „Nou val de imigranți UE ne ia locurile de muncă” sau „Persoanele din România și Bulgaria trăiesc ca animalele și vor vrea să locuiască într-o țară civilizată ca Marea Britanie”.

„Cu siguranță, majoritatea britanicilor respinte orice comportament xenofob și personalități britanice remarcabile și-au exprimat aprecierea față de contribuția valoroasă a românilor care trăiesc în Marea Britanie”, afirmă Jinga, enumerând mai mulți oameni politici britanici, în frunte cu premierul David Cameron.

Ambasadorul susține că, în opinia sa, ceea ce îi deranjează pe britanici este faptul că cetățenii europeni ar putea veni să beneficieze de sistemul de protecție socială din Marea Britanie, fără să contribuie la economie.

„Înțeleg acest lucru, dar el poate cu greu să fie legat de români deoarece prezența lor aici este în principal rezultatul cererii pieței britanice. Ei nu pun presiune pe sistemele social și de sănătate pentru că majoritatea au între 18 și 35 de ani, cu puține necesități de îngrijire medicală sau care să solicite asistență socială. Dintre ei, 62 la sută nu au persoane în întreținere, iar 32 la sută au doar un copil. Din numărul total de 40.171 de alocații solicitate pentru copiii care trăiesc într-o altă țară membră UE, doar 324 merg către copii români – este neglijabil”, explică ambasadorul.

„Prin urmare, compatrioții mei nu au niciun motiv să se simtă vinovați că sunt români în Marea Britanie. Rațiunea trebuie să prevaleze în fața abordărilor emoționale”, conchide el.