O statistică îngrijorătoare: copii din România, printre cei mai expuși sărăciei și excluziunii sociale în cadrul UE

Publicat: 27 02. 2013, 10:05
Actualizat: 04 02. 2019, 23:33

În 2011, rata cea mai ridicată a celor cu vârste sub 18 ani care sunt expuși riscului sărăciei și excluziunii sociale a fost înregistrată în Bulgaria (52 la sută), conform datelor transmise de Eurostat, biroul de statistică al UE, transmite Novinite în pagina electronică.

Bulgaria este urmată de România (49 la sută), Letonia (44 la sută), Ungaria (40 la sută) și Irlanda (38 la sută în 2010).

Cele mai mici rate se regăsesc în Suedia, Danemarca și Finlanda (toate cu 16 la sută), urmate de Slovenia (17 la sută), Olanda (18 la sută) și Austria (19 la sută).

Persoanele expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale sunt cele aflate în cel puțin una dintre trei condiții: aflate în pragul sărăciei, defavorizate sever din punct de vedere material sau care locuiesc în gospodării cu o intensitate foarte redusă a muncii.

Datele mai arată că în UE copii sunt cei mai expuși sărăciei sau excluziunii sociale comparativ cu restul populației.

În 2011, 27 la sută dintre copii cu vârste sub 18 ani erau expuși riscului sărăciei sau excluziunii sociale în UE27, comparativ cu 24 la sută dintre adulți (cu vârste între 18 și 64 de ani) și 21 la sută dintre vârstnici (cu vârste de peste 65 de ani).

În majoritatea statelor membre, copii sunt mai afectați de cel puțin una dintre cele trei forme de sărăcie sau excluziune socială față de celelalte două grupuri.

Aceste rezultate se bazează pe datele din cadrul anchetei EU Statistics on Income and Living Condition (EU-SILC) (Statisticile UE privind venitul și condițiile de trai). Printre altele, raportul Eurostat analizează mai mulți factori care afectează sărăcia în rândul copiilor, precum alcătuirea gospodăriei în care locuiesc copii și situația pe piața muncii a părinților.