O stațiune a fost izolată de viscol. Zeci de turiști, întorși din drum de salvamontiști

Publicat: 14 12. 2019, 17:30

24 de turiști, printre care și copii, au încercat să ajungă, vineri seara, în stațiunea Vârful lui Roman din județul Vâlcea. Pentru că ningea viscolit, iar în unele zone zăpada depășește 50 de centimetri, salvamontiștii din Vâlcea i-au convins pe turiști să se întoarcă din drum.

Potrivit Salvamont Vâlcea, pe drumul de acces către stațiune nu a intervenit niciun utilaj de deszăpezire.

„La Vârful lui Roman, aseară (vineri seara-n.r.), 9 mașini care voiau să urce la una dintre pensiuni, au trebuit să întoarcă. Inițial, au încercat să urce. Le-am solicitat să întoarcă și până la urmă, cu un pic de discuții așa…știți cum e, că unii vor să ajungă la pensiune, oamenii plătiseră cazări… Până la urmă au înțeles și oamenii au făcut cale-ntoarsă. (…) Zăpada era mare și ningea viscolit. Stratul de zăpadă este, după 1.800 metri altitudine, între 50 și 80 centimetri. E zăpadă ninsă, dar există zone unde a fost viscolită și unde sunt troiene care depășesc un metru. (…) Drumul nu e

Proprietarii de pensiuni din stațiune spun că nu sunt turiști în pensiuni, dar că angajații sunt blocați acolo pentru că drumul este acoperit cu un strat gros de zăpadă.

„Nu se poate ajunge. A nins ieri toată ziua. Și alaltăieri, dar momentan nu mai ninge. Drumul e blocat. Zăpada are cam 30 de centimetri. N-am turiști că n-au putut să ajungă. Am doar angajații mei. 24-26 de turiști ar fi trebuit să ajungă. Voiau să stea de vineri până duminică. Turiștii au urcat și n-au putut să înainteze. M-au sunat dacă am vreo soluție. Oamenii aveau copii mici, așa că s-au întors”, a spus, corespondentul MEDIDIAFAX, proprietarul unei pensiuni din stațiunea Vârful lui Roman.

Vârful lui Roman este cea mai nouă stațiune montană din județul Vâlcea. Se află la 14 km de orașul Horezu, în munții Căpățânii, la o altitudine de 1600-1800 de metri.

Potrivit Salvamont Vâlcea, în zona muntoasă înaltă, în special în Munții Parâng, este pericol de avalanșă de gradul 3.