O tânără refugiată ucraineancă a primit o inimă nouă de la un polonez

Publicat: 03 05. 2022, 16:39
O tânără refugiată ucraineancă a primit o inimă nouă de la un polonez / Sursă Foto: Unian

O tânără ucraineancă, refugiată în Polonia, a primit, printr-o operație de transplant, o nouă inimă, de la un polonez. 

Iulia Skip, în vârstă de 36 de ani, din regiunea Lviv a primit o nouă inimă de la un cetățean polonez.

Femeia avea insuficiență cardiacă de mult timp. Inima sa nu a putut alimenta pe deplin corpul cu sânge din cauza cardiomiopatiei. Fata aștepta un donator și o operație, dar războiul a schimbat totul. Ea a ajuns în Polonia în stare critică.

Odată cu operația Iuliei s-a marcat prima operațiune de transplant de organe pentru cetățenii ucraineni din Polonia.

Mișcărea Naționale pentru Transplant a transmis că o astfel de operație nu a fost posibilă înainte, deoarece Ucraina nu este membră a organizațiilor internaționale pentru coordonarea transplanturilor în diferite țări.

„În Ucraina, odată cu începutul războiului, mulți pacienți au rămas fără îngrijiri medicale și printre ei, mulți pacienți care aveau nevoie de transplant de organe. Și acum cetățenii polonezi și-au arătat din nou umanitatea: i-au salvat viața”, a spus organizația.

Operația a avut succes

„Operația a avut succes, iar acum, pentru femeie, urmează o perioadă lungă de recuperare și reabilitare”, se arată în comunicat, mai citează Unian.

Irina Zaslavets, director de dezvoltare al Asociației Medicale din Lviv, a remarcat că acest pas al Poloniei este ”un act demn de cel mai mare respect”.