O țară din Europa a intrat în mod oficial în recesiune pentru prima dată în 11 ani

Publicat: 12 08. 2020, 17:22

Economia britanică a înregistrat cea mai mare scădere a recordului dintre aprilie și iunie, deoarece măsurile de blocare a coronavirusului au împins țara oficial în recesiune.

Economia a scăzut cu 20,4% comparativ cu primele trei luni ale anului.

Cheltuielile gospodăriilor s-au scufundat pe măsură ce magazinele au primit ordin să se închidă, în timp ce producția de fabrică și construcții au scăzut, potrivit BBC.

Marea Britanie, prima recesiune din 2009

Aceasta a împins Marea Britanie în prima recesiune tehnică – definită drept două sferturi consecutive de declin economic – din 2009.

Cancelarul Rishi Sunak a declarat pentru BBC că guvernul „se confruntă cu ceva fără precedent” și că a fost „o perioadă foarte dificilă și incertă”.

Însă cancelarul Anbreiese Dodds a dat vina pe premierul Boris Johnson pentru amploarea declinului economic, spunând: „O scădere  a economiei a fost inevitabilă după criza coronavirusului”.

Cum sunt afectați oamenii obișnuiți?

Kate Treglown, în vârstă de 44 de ani, din Walthamstow, în estul Londrei, este în prezent fără loc de muncă ca urmare a crizei coronavirusului. La sfârșitul lunii iulie a fost concediată din postul de publicitate, după ce a fost angajată.

„Am lucrat 16 ani și jumătate pentru o agenție de publicitate care a promovat evenimente live. Munca s-a uscat total în luna mai”, a spus ea pentru BBC.

Kate spune că este dornică să încerce ceva nou, dar nu este sigură dacă copiii ei  vor reveni la școală.

„Există locuri de muncă. Există locuri de muncă disponibile. Dar când mă uit pe LinkedIn, fiecare loc de muncă are sute de aplicații, deci concurența este foarte ridicată”, spune ea.

„Simt că femeile poartă cu adevărat povara acestei pandemii în ceea ce privește îngrijirea copilului, indiferent dacă lucrează sau nu. M-a făcut să mă simt destul de deprimat uneori.

Există vreun semn că lucrurile se îmbunătățesc?

Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a declarat că economia a revenit în iunie, deoarece restricțiile guvernului asupra circulației au început să se ușureze.

De la o lună la alta, economia a crescut cu 8,7% în iunie, după o creștere de 1,8% în mai.

Dar Jonathan Athow, statisticist național adjunct pentru statistici economice, a declarat: „În ciuda acestui fapt, produsul intern brut (PIB) din iunie rămâne încă o șasea sub nivelul său din februarie, înainte de atacarea virusului”.

Ce părți ale economiei au suferit cel mai mult?

ONS a declarat că prăbușirea producției a fost determinată de închiderea de magazine, hoteluri, restaurante, școli și ateliere de reparații auto.

Sectorul serviciilor, care alimentează patru cincimi din economie, a suferit cea mai mare scădere trimestrială a recordului.