O țară interzice fumatul în mai multe spaţii publice pentru a opri răspândirea COVID-19

Publicat: 12 11. 2020, 19:32
Actualizat: 06 04. 2021, 15:24
Sursă Foto: Pixabay

În Turcia, țară grav afectată de pandemia de coronavirus, a fost interzis fumatul în mai multe spaţii publice pentru a opri răspândirea virusului. Conform datelor OMS, circa 32% dintre turci fumează.

Turcia a interzis fumatul în mai multe spaţii publice

Turcia a interzis fumatul în mai multe spaţii publice, în contextul în care autorităţile gândesc noi măsuri şi restricţii pentru a opri răspândirea rapidă a virusului pe teritoriul ţării, scrie FT.

Turcia nu se mai aliniază la directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de când a început al doilea val al pandemiei şi nu mai transmite decât numărul de pacienţi care primesc tratament.

Cele mai recente cifre arată că peste 402.000 de oameni au fost infectaţi şi peste 11.100 de persoane au murit, însă adevărata magnitudine a pandemiei în Turcia rămâne o necunoscută.

Ministrul de interne a emis un decret miercuri seară, anunţând că va fi interzis fumatul pe străzile aglomerate, în staţiile de autobuz şi în pieţele publice, într-o încercare de a opri răspândirea virusului, după ce autorităţile au determinat că „cetăţenii utilizează greşit masca, întrucât o coboară sub bărbie pentru a fuma”.

Autorităţile au decis săptămâna aceasta ca cetăţenii cu vârste de peste 65 de ani din Istanbul şi Ankara să rămână în casă şi să iasă afară doar în intervalul 10.00 – 16.00, iar acest gen de interdicţii ar putea prinde avânt în Turcia, conform ultimelor declaraţii.

UE alocă 100 de milioane de euro pentru ca țările sărace să aibă acces la viitorul vaccin anti-Covid

Uniunea Europeană a anunțat joi că va contribui cu o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro, sub formă de granturi, pentru ca, prin intermediul mecanismului COVAX, țările cu venituri reduse și medii să aibă acces la viitorul vaccin împotriva COVID-19.

Fondurile anunțate joi vor veni în completarea celor 400 de milioane de euro, reprezentând garanții pe care UE le-a angajat deja pentru COVAX. Uniunea a devenit astfel unul dintre principalii donatori.

„În plină pandemie distrugătoare de COVID-19, este clar că redresarea la nivel mondial va fi posibilă numai dacă toți cei care au nevoie de vaccinuri sigure și eficace vor avea acces la acestea. UE își intensifică sprijinul acordat mecanismului COVAX în acest scop și sunt mândră că Team Europe aduce o contribuție majoră la această inițiativă. Împreună putem face ca redresarea la nivel mondial să devină o realitate”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Până în prezent, la mecanismul COVAX participă 184 de țări, 92 dintre acestea fiind economii cu venituri mici și medii, eligibile să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul angajamentului prealabil de achiziție al mecanismului COVAX. Prin intermediul acestui grant, Comisia și partenerii săi vor garanta opțiuni de cumpărare a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 pentru toți participanții la instrument, inclusiv pentru țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.

Vaccinurile vor fi achiziționate și livrate țărilor de către Divizia de aprovizionare a UNICEF și Fondul reînnoibil de acces la vaccinuri al PAHO.