O terasă de pe Domeniul Știrbey a fost denumită după numele fostului dictator al României. Cum ”se apară” conducerea

Publicat: 15 08. 2020, 09:36
Actualizat: 06 04. 2021, 17:02
O terasă de pe Domeniul Știrbey a fost denumită după numele fostului dictator al României. Cum ”se apară” conducerea. Foto: FACEBOOK

Administratorii Domeniului Știrbey din Buftea au inaugurat o nouă terasă pe care au denumit-o ”Terasa Dej”, după numele fostului dictator al România. Într-o postare pe pagina de Facebook, aceștia au precizat că dictatorul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej venea periodic aici să joace popice.

„Gheorghe Gheorghiu Dej venea periodic să joace popice la popicăria care acum a fost transformată în Terasa DEJ. Accesul la Terasa Palatului Știrbey se face doar cu programare și pe baza voucherului de 50 lei/pers (ce se achiziționează la intrare).Vizitarea Domeniului Știrbey se face cu o taxă de 20 lei/persoană”, au reprezentați ai Domeniului Știrbey pe Facebook.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost liderul comunist al României din 1947 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965. Fostul lider comunist a fost cel responsabil de procesul lui Lucrețiu Pătrașcanu și de moartea oribilă a acestuia din urma, alături de alți foști lideri politici, printre care și Ștefan Foriș, unul dintre fondatorii PCR.

”Un nume nefericit”

Mai multe voci de pe rețelele sociale și-au arătat revolta cu privire la numele terasei. Unii oamenii au catalogat-o drept o „strategie de marketing nefericită”.

„De la Printul Stirbey si Regina Maria sa ajungeti sa-l cinstiti pe Dej numind o locatie dupa el, asta spune multe…. despre voi, valorile voastre si despre lipsa de respect pe care o aveti pentru locul asta pe care il administrati. Rusine!”, a scris un internaut la postare.
„Cum Dumnezeule s a ajuns la aceasta alegere??? De unde pana unde …de la prinț,la comunist tradator”, a scris altcineva.

Ce spune conducerea

Într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO, reprezentanți ai Palatului Știrbey, au precizat că este o „interpretare cauzată de o postare neinspirată a personalului pe pagina oficială Facebook”.

Redăm întreg răspunsul:

„În legătură cu informațiile apărute în spațiul public în data de 12.08.2020, potrivit cărora o terasă de pe Domeniul Știrbey ar fi primit denumirea dictatorului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, interpretare cauzată de o postare neinspirată a personalului pe pagina oficială Facebook, managementul dorește să facă următoarele precizări:

Denumirea ,,Terasei DEJ’’ nu există în niciun document oficial care să statueze acest lucru și nici nu a existat vreodată o astfel de intenție din partea managementului Domeniului Știrbey. Cele menționate în postare nu au fost prezentate pentru a onora un personaj condamnat de istorie și de întreaga societate românească pentru faptele sale atroce, ci au încercat să aducă, în mod nefericit, o referință la istorie, preluând la fel de nefericit, o denumire perpetuată de-a lungul timpului prin viu grai, așa cum este cazul multor colțuri din țara noastră, greu încercată de lunga și neagra perioadă a comunismului. Aceeași percepție eronată este valabilă, în mod evident, și în cazul presupuselor strategii de marketing pe marginea acestui subiect.

Cu toate acestea, înțelegem pe deplin îngrijorările și preocupările din jurul unui subiect atât de sensibil pentru noi toți și ne cerem scuze pentru toate neplăcerile cauzate de această regretabilă postare”, a precizat conducerea într-un răspuns scris.

Reacția InstitutuLUI de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă faptul că administratorii Domeniul Știrbey au denumit o terasă cu numele fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Reamintim că Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut un rol determinant în instaurarea comunismului în România și în schimbările dramatice care au afectat țara din punct de vedere politic, economic, social și cultural. De numele fostului dictator se leagă desființarea partidelor politice, epurările, miile de procese politice în urma cărora numeroși cetățeni nevinovați au ajuns în închisori și lagăre, procesul de colectivizare forțată a agriculturii ș.a.

A ignora crimele și abuzurile comise în România comunistă reprezintă o impietate față de memoria celor care au suferit direct și indirect ca efect al măsurilor luate de regimul totalitar instalat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Prin urmare, IICCMER consideră totalmente inadecvată folosirea în scop de marketing a numelui fostului lider comunist și solicită schimbarea de urgență a acestei denumiri.