Obama nu l-a invitat pe Mahmoud Ahmadinejad la recepția organizată la ONU

Publicat: 16 02. 2012, 08:52
Actualizat: 26 02. 2012, 09:51
Președintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, nu ar trebui să figureze printre șefii de stat invitați la recepția oferită de omologul său american Barack Obama la Adunarea Generală a ONU de la New York, a anunțat joi Casa Albă

Președintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, nu ar trebui săfigureze printre șefii de stat invitați la recepția oferită deomologul său american Barack Obama la Adunarea Generală a ONU de laNew York, a anunțat joi Casa Albă, relatează AFP.

„Mă îndoiesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinteluiamerican, Robert Gibbs, în momentul în care a fost întrebat dacăAhmadinejad va fi invitat la această recepție organizată cu ocaziaAdunării Generale care avea loc la sfârșitul lui septembrie, la NewYork.

Întrebat cu privire la motivele potrivit cărora Ahmadinejad nuva participa la acest eveniment, Gibbs a precizat: „deoarece (…)Iranul nu-și îndeplinește obligațiile internaționale”.

Prima participare a lui Barack Obama la Adunarea Generală șiprezența lui Ahmadinejad ar trebui să dea naștere din nou unornumeroase speculații cu privire la eventualele contacte dintreliderii celor două țări care și-au întrerupt relațiile diplomaticeîn 1980. Din perspectiva regimului islamic, Statele Unite sunt”marele Satana”, în timp ce predecesorul lui Obama, George W. Bush,a plasat Iranul pe „axa răului”, care cuprinde țările care încearcăsă se doteze cu arma nucleară.

Alegerea lui Barack Obama, care s-a declarat pregătit deinițierea unui dialog, pare a facilita o eventuală apropiere.Ahmadinejad persistă însă în a refuza să negocieze oprireaactivităților nucleare iraniene.

Mahmoud Ahmadinejad a precizat din nou că este dispus cănegocieze în fața presei cu președintele american și a sugerat caAdunarea Generală să poată oferi o astfel de ocazie.

Mediafax