Oficial european: CE va evalua măsurile Londrei privind accesul românilor la sistemul de beneficii

Publicat: 25 11. 2013, 21:54
Actualizat: 06 06. 2014, 17:50

Comisia Europeană va evalua măsurile anunțate de Londra privind restricțiile pentru români și bulgari la sistemul de beneficii sociale, după ce acestea vor fi finalizate, a declarat, luni, Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru ocuparea forței de muncă, Laszlo Andor.

„Comisia va evalua compatibilitatea cu legea europeană a oricărei măsuri britanice privind accesul cetățenilor europeni la sistemul de beneficii sociale din Marea Britanie, dacă și când detaliile unei astfel de măsuri vor fi finalizate și nu înainte”, a spus Jonathan Todd, întrebat care este poziția CE față de restricțiile pe care Londra vrea să le impună românilor și bulgarilor.

Pe de altă parte, oficialul european a subliniat că, în cazul cetățenilor europeni care nu sunt activi din punct de vedere economic, legea comunitară „cere statelor membre să aplice măsuri puternice de protecție împotriva așa-numitului turism pentru beneficii”.

„Cetățenii care nu sunt activi pot avea acces la beneficii într-o țară europeană doar dacă sunt rezidenți acolo. În cazul muncitorilor din alte state membre, legea europeană cere să le fie asigurat un tratament egal cu cel aplicat muncitorilor din țara-gazdă în ceea ce privește accesul pe piața muncii și condițiile de lucru”, a mai precizat Todd.

Premierul britanic David Cameron analizează o serie de măsuri care să împiedice imigranții din cadrul UE să „profite” de ajutoarele sociale din Marea Britanie înaintea ridicării restricțiilor pe piața muncii pentru români și bulgari la 1 ianuarie 2014, relatează Financial Times, în ediția online.

Premierul a analizat o serie de măsuri pentru reducerea factorilor care atrag imigranți în Marea Britanie, inclusiv creșterea perioadei de timp dintre sosirea în țară și momentul în care aceștia pot cere ajutoare sociale.

Unele dintre reformele propuse ar putea fi incluse în proiectul de lege guvernamental privind imigrația, în timp ce altele ar putea să fie integrate renegocierii legilor UE, propusă de Cameron înainte de referendumul planificat pentru 2017.