Oficial olandez: La Colectiv s-a ales scurtătura de la reguli

Publicat: 27 11. 2015, 13:28

Anke ter Hoeve, adjunctul misiunii Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, a participat, vineri, la conferința de prezentare a concluziilor proiectului „Consolidarea integrității în cadrul sistemului judiciar”, ocazie cu care a arătat că lipsa de integritate a fost unul dintre factorii primordiali ce au permis dezvoltarea premiselor tragediei de la clubul Colectiv.

„Este evident o problemă de integritate și acum vorbim de sancționare după comitere. Prevenirea petrecerii unor astfel de chestiuni este să cultivi norme de integritate în întreaga societate. Adică integritatea este importantă în orice organziație dar mai ales în organizațiile ce țin de serviciile publice. Adică, nu trebuie să vă reamintesc tragicul eveniment de la Colectiv, aici a fost din nou vorba despre o chestiune de integritate, pentru că oamenii pur si simplu au ales o scurtătură de la regulile de bază. Lucruri foarte rele au evoluat din această cauză astfel că azi vorbim despre cum oamenii pot înțelege pentru ei, individual, că anumite lucruri pur și simplu nu trebuie făcute”, a spus oficialul olandez.

Anke ter Hove a mai precizat că, în cadrul dezbaterilor de vineri, se discută despre dezvoltarea sistemului pentru îmbunătățirea și întărirea integrității justiției din România.

„Facem asta împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), de fapt a fost rugămintea CSM să ajutăm cu găsirea unor experți olandezi care să ajute România. Nu trebuie să vă explic importanța rigorii legii în orice stat și societate”, a mai spus Hoeve

Ea a arătat că „publicul larg trebuie să creadă în sistemul judiciar că veghează la rigoarea legii și unul dintre elementele esențiale pentru ca publicul să creadă în aceste rigori o reprezintă integritatea judecătorilor și a procurorilor și a tuturor celor din lanțul judiciar”.

În urma incendiului din 30 octombrie, de la clubul Colectiv, 60 de persoane au decedat și alte aproximativ 150 au fost rănite și internate în spitale din Capitală, ulterior unele dintre acestea fiind transferate la clinici din străinătate sau externate