Oliver Sacks, neurolog eminent și scriitor de succes, a murit la vârsta de 82 de ani

Publicat: 30 08. 2015, 15:26

Oliver Sacks a murit din cauza unui cancer, a precizat Kate Edgar, asistenta personală a medicului american, care a anunțat în luna februarie, prin intermediul unui articol publicat în The New York Times, că a fost diagnosticat cu un melanom, care s-a extins în organism, generând metastaze multiple, și că boala avansase într-un stadiu terminal.

Potrivit site-ului editurii Humanitas, Oliver Sacks s-a născut în 1933, la Londra, într-o familie de medici, și a studiat medicina la Queen’s College, Oxford. La începutul anilor ’60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienții suferind de boli neurologice, pentru a-i ajuta sa trăiască în condiții cât mai apropiate de normalitate.

Oliver Sacks a îmbinat activitatea medicală cu scrisul, iar cărțile în care a prezentat publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriașă notorietate internațională – au fost traduse în 22 de limbi, în tiraje de milioane de exemplare.

În plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umaniști și asupra artiștilor. Ele sunt studiate în universități de către neurologi, scriitori, filosofi și sociologi.

Romanul „Awakenings” a stat la baza filmului cu același titlu din 1990, cu Robert De Niro și Robin Williams, ce a fost nominalizat la trei premii Oscar, inclusiv la categoria „cel mai bun film”. Lungmetrajul a avut la bază cercetările științifice coordonate de Oliver Sacks pe pacienți tratați cu un medicament experimental, care i-a ajutat să revină la viață, după ce au petrecut mulți ani în comă profundă.

Același roman, publicat în 1973, a stat și la baza unei piese de teatru scrisă de Harold Pinter, „A Kind of Alaska”.

Un alt volum celebru scris de Oliver Sacks, „Omul care își confunda soția cu o pălărie” („The Man Who Mistook His Wife for a Hat”, 1985), a fost, de asemenea, pus în scenă, cu mare succes, în regia lui Peter Brook.

Medicul și scriitorul britanic a publicat și alte volume de succes, precum „Migraine” (1970), „A Leg to Stand On” (1984), „Seeing Voices” (1989), „An Antropologist on Mars” (1995), „The Island of the Colorblind” (1997), „Uncie Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood” (2001) și „Oaxaca Journal” (2002).