OMS: Nivelul de vaccinare din Europa e „departe de a fi suficient” pentru a evita un nou val al pandemiei

Publicat: 10 06. 2021, 22:58
Europa, deficitară la campania de vaccinare / Sursa FOTO: romania-insider.com

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că nivelul de vaccinare în Europa este insuficient pentru a evita reapariţia unui nou val al pandemiei. Potrivit OMS, doar 30% din populaţia din Europa a făcut cel puțin o doză de vaccin.

 Filiala europeană a OMS a cerut, de asemenea, liderilor europeni să evite „greşeala” care a dus la creşterea numărului de cazuri în timpul verii din 2020, notează Le Figaro.

„Acoperirea vaccinării este departe de a fi suficientă”

Acoperirea vaccinării este departe de a fi suficientă pentru a proteja regiunea de o reapariţie a pandemiei”, a avertizat directorul european al OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă.

În acest moment, 30% din populaţia din Europa a făcut o primă doză de vaccin şi 17% dintre europeni sunt complet vaccinați.

De la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost vaccinate 4.514.587 de persoane, dintre care 409.622 cu o doză și 4.104.965 cu schema completă.

UE a emis, deja, peste un milion de „pașapoarte Covid”

Peste un milion de persoane au primit deja certificate digitale emise de Uniunea Europeană. „Pașapoartele Covid” au rolul de a facilita călătoriile în această vară în spațiul comunitar. Anunșul a fost făcut marţi, 8 iunie, de comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, într-o intervenţie în Parlamentul European.

Deocamdată, nouă țări europene au început să emită astfel de certificate digitale, informează Bruxellesul. Este vorba de Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania.

Ce se întâmplă la 1 iulie

Pașaportul Covid urmează să fie recunoscut de către toate ţările UE începând cu data de 1 iulie, în temeiul unei reglementări ce mai trebuie aprobată de Parlamentul European în cadrul unui vot al cărui rezultat va fi anunţat miercuri, 9 iunie. Însă, votul acesta ar trebui să fie doar o simplă formalitate, existând deja de acord între toate formațiunile politice din P.E. Înainte de intrarea în vigoare a reglementării care stabileşte un cadru european comun, UE şi-a lansat platforma tehnică permiţând interoperabilitatea certificatelor, iar statele membre au început să emită aceste documente.