OMS trage un semnal de alarmă. Tinerii asimptomatici sau cu simptome ușoare răspândesc coronavirusul

Publicat: 18 08. 2020, 15:52
Actualizat: 06 04. 2021, 16:52
OMS trage un semnal de alarmă. Tinerii asimptomatici sau cu simptome ușoare răspândesc coronavirusul / Sursa foto: Shutterstock

Persoanele care au vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, asimptomatice sau cu simptome ușoare de coronavirus, pot răspândi coronavirusul fără să își dea seama, se arată în comunicatul Organizației Mondiale a Sănătății.

Virusul se răspândește la persoanele cele mai vulnerabile

Cu toate că persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani pot să nu aibă simptome specifice noului coronavirus, acestea pot răspândi virusul persoanelor vulnerabile, a spus Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, în cadrul unei conferinţe de presă online.

„Acest lucru creşte riscul răspândirii virusului la persoanele cele mai vulnerabile, la vârstnici, bolnavi cronici, oameni care locuiesc în zone urbane dens populate şi în cele rurale izolate”, a afirmat Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, în cadrul unei conferinţe de presă online. „Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a opri virusul să ajungă în comunităţile vulnerabile”, mai spune sursa citată, relatează Reuters.

Regiunea Pacificul de Vest, care cuprinde 27 de ţări din Asia şi Pacific, a confirmat până în prezent peste 400.000 de infectări cu noul coronavirus şi aproape 9.300 de decese, conform OMS. Cazurile reprezintă 2,3% din infecţiile la nivel global.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că ţările din Asia-Pacific au intrat „într-o nouă fază a pandemiei” în care guvernele adoptă noi tactici şi strategii care reduc la minim perturbarea vieţii oamenilor şi a economiilor, în timp ce iau măsuri împotriva răspândirii COVID-19.

Potrivit lui Kasai, statele detectează focarele mult mai repede și le răspund eficient, lucru care readuce sănătatea societăţilor şi economiilor în acelaşi timp.

„Mulţi detectează acum focare mai repede şi le răspund mai rapid cu intervenţii mai direcţionate şi o abordare agilă, care readuce sănătatea societăţilor şi economiilor în acelaşi timp”, a mai spus Kasai.