Omul de afaceri Ilie Carabulea și fiul său, puși în libertate pentru că le-a expirat mandatul de arestare

Publicat: 04 03. 2016, 08:42

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sibiu, Cornelia Prundariu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că instanța a decis amânarea pronuțării în acest caz până vineri la ora 16.00, după deliberările care au durat până vineri dimineața la ora 4.00.

Conform sursei citate, judecătorii Tribunalului au decis amânarea pronunțării deciziei, invocând nevoia de timp pentru prezentarea concluziilor scrise.

În aceste condiții mandatele de reținere emise pe 24 de ore au expirat, iar Ilie Carabulea, Oprea Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu și Gheorghe Năsaru au fost puși în libertate.

Omul de afaceri Ilie Carabulea și fiul său, Oprea Carabulea, au fost reținuți miercuri, alături de Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu și Gheorghe Năsaru, de procurorii DIICOT Sibiu, în urma perchezițiilor care au avut loc la sediile Carpatica Asig S.A., într-un dosar de delapidare și spălare de bani.

Procurorii DIICOT au făcut miercuri 13 percheziții la Sibiu și București , iar surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că, la sfârșitul anului 2014 – începutul anului 2015, Carabulea Oprea, Micu Daniel, Crideanu Georgeta, Popa Ana și Toncescu Angela au constituit un grup infracțional, în condițiile în care Carpatica Asig avea o situație financiară precară și nu mai îndeplinea condițiile de solvabilitate, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile scăzuse sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate în conformitate cu reglementările legale în vigoare în materia asigurărilor. Scopul grupului era săvârșirea unor infracțiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig și evitarea suspendării autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România.

Procurorii susțineau că au indicii că cei care aveau funcții de conducere în cadrul companiei ar fi tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, „în scopul eludării normelor ASF privind reglementarea pieței asigurărilor din România”.

Astfel, „aceștia, profitând de funcțiile deținute au efectuat demersuri de natură sa tergiverseze si să influențeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) fata de societatea de asigurări deținuta și controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel încât sa nu reiasă deficiente grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună”, adăugau sursele citate.

De asemenea, procurorii susțineau că nereguli ar fi fost identificate și la nivelul departamentului IT, fiind făcute demersuri pentru a schimba situația financiară a societății prin modificarea sumelor care reprezentau rezerva de daună.