OMV Petrom, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un băiat a murit intoxicat cu gaze de sondă

Publicat: 05 01. 2016, 14:30

Incidentul a avut loc în februarie 2014, iar ancheta a fost făcută de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, care la finalul cercetărilor au trimis dosarul în care SC OMV Petrom SA este acuzată de ucidere din culpă la Judecătoria Ploiești.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, cadavru băiatului, în vârstă de nouă ani, a fost găsit în 27 februarie 2014, la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând societății OMV Petrom, situată la aproximativ 100 de metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute, după intoxicația accidentală cu gaze de sondă rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei.

Anchetatorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit și nici semnalizat corespunzător, așa cum societatea ar fi trebuit să procedeze.

„Astfel, inculpata SC OMV Petrom SA, prin nerespectarea dispozițiilor legale și a normelor și măsurilor generale de comportament uman adecvate activității desfășurate, respectiv prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menționate, a permis deschiderea ventilului de la derivația din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis și încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Procurorii susțin că nerespectarea de către OMV Petrom a normelor și măsurilor care recomandau instalarea unor bariere de protecție acolo unde amplasamentele nesupravegheate se află aproape de o așezare umană au dus la decesul copilului.

Băiatul a fost dat dispărut în 27 februarie 2014 și găsit câteva ore mai târziu, în apropierea sondei.

Primarul comunei Ariceștii Rahtivani, Alexandru Cristea, declara atunci că băiatul a fost găsit mort lângă puțul de extracție, de către membrii echipei care monitorizează activitatea la sonda situată pe un teren intravilan al comunei, la aproximativ 10-12 metri de o șosea circulată.