OPREA, martor într-un dosar la Parchetul General. A fost în legătură cu un incident petrecut la Ministerul de Interne, cu un domn Șova

Publicat: 23 08. 2018, 15:24
Actualizat: 25 03. 2019, 21:01

This browser does not support the video element.

„În legătură cu un incident petrecut la Ministerul de Interne, cu un domn Șova. A fost cazul acela mediatizat, că s-au copiat niște documente de la Ministerul de Interne și am dat declarație de martor”, a declarat Gabriel Oprea, la ieșirea din sediul Parchetului General.

Întrebat de către jurnaliști cum vede intervenția jandarmilor la protestul din 10 august, fostul ministru de Interne a subliniat că nu se poate pronunța.

„Știu că este un subiect important și inyeresant pentru toată țara. Dacă aș fi fost un simplu cetățean, v-aș fi spus părerea mea. Am fost ministru al Apărării, ministru de Interne și șef al securității naționale. Știu că este un dosar complex, că acum se administrează probe și nu aș vrea să spun mai mult”, a spus Oprea.

Este vorba despre un dosar deschis după ce instanța supremă a decis, în luna martie, continuarea cercetărilor într-un caz de abuz în serviciu în legătură cu emiterea unor rapoarte DIPI și ORNISS. În emiterea documentelor ar fi fost implicat fostul ministru Gabriel Oprea.

Decizia de la ÎCCJ vizează o plângere de neîncepere a urmăririi penale/netrimitere în judecată formulată de Mihai Șova, fost secretar general adjunct în MAI. Mihai Șova ar fi fost eliberat din funcție în urma acestor acțiuni.

„Admite plângerea formulată de petentul Șova Mihai împotriva ordonanței nr. 539/P/2016 din data de 22 septembrie 2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, menținută prin ordonanța nr.178/II/2/2017 din 14 decembrie 2017. Desființează ordonanța atacată și trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică pentru completarea urmării penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și instigare la abuz în serviciu, (..). Procurorul trebuie să efectueze o anchetă efectivă care să presupună verificarea aspectelor învederate de către petentul Șova Mihai în legătură cu presupusa implicare a intimatului Oprea Gabriel în emiterea raportului Departamentului de Informație și Protecție Internă nr. 0001180041/15.01.2015 și a deciziei nr. S/440/15.01.2015 a Oficiului Registrului Național al Informațiilor – Secrete de Stat, acte care au stat la baza redactării adresei nr. 6504/15.01.2015, fapt ce presupune: – audierea intimatului Oprea Gabriel; – audierea persoanelor care au emis raportul nr. 0001180041/15.01.2015, respectiv dacă acesta a fost întocmit ca urmare a ordinelor intimatului Oprea Gabriel; – adresă la D.N.A. pentru a se comunica calitatea petentului Șova Mihai în dosarul nr. 632/P/2015 și stadiul procesual al cauzei”, se arată în decizia instanței supreme.

„Sunt chemat ca martor într-un dosar. Nu (fără legătură cu mitingul din 10 august, n.r.). Vorbim mai multe la ieșire”, a declarat Gabriel Oprea, la intrarea în Parchetul General.

Întrebat de jurnaliști cum vede el gestionarea protestului din 10 august, fostul ministru de Interne a evitat să răspundă, precizând că ar putea da mai multe informații la ieșirea din sediul parchetului. De asemenea, Gabriel Oprea a refuzat să spună care este dosarul în care a fost chemat.