Oprescu, despre Asociația edililor: Nu cred că le poate face plăcere existența unui buget consolidat

Publicat: 12 04. 2013, 18:25
Actualizat: 25 06. 2013, 20:36

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, vineri, despre Asociația edililor celor șase sectoare, că acestora, în opinia lui, nu poate să le facă plăcere ideea de a fi membri de drept ai CGMB, ca primari aleși, și de a exista un buget consolidat al Capitalei.

„Nu prea cred că poate să le facă plăcere ideea de a fi aleși de populație, cu dorința să poftească în Consilul General (al Municipiului București – CGMB, n.r.), ca membri de drept, primari aleși, și să existe un buget consolidat. Nu prea cred că la unii le convine, pentru că unii ori nu știu să umble cu bugetul, alții ori pun fire de iarbă – ceea ce nu e rău, însă până la un punct, iar alții confundă domeniu public cu domeniu privat. Dacă nu produci bani și nu ai responsabilitatea lor, lumea te arde de nu ai aer”, a răspuns edilul-șef al Capitalei, răspunzând unei întrebări despre cum vede Asociația celor șase primari de sector, recent înființată.

În ceea ce privește regionalizarea, Sorin Oprescu a apreciat că este important ca discuțiile să plece de la interesul cetățenilor către cine va conduce noile forme administrativ-teritoriale, și nu în sens invers, de la modalitatea de conducere către interesul cetățenilor.

„Constat cu surprindere că plecăm tot după metoda românească. Eu vorbesc din spatele ușilor închise, nu vorbesc din actele oficiale, însă când discuția începe cu «Cine-i șeful, cine conduce?», asta nu-mi sună mie bine. Hai să vedem întâi care-i interesul principal și după aceea care să fie forma administrativă de conducere”, a spus el.

Edilii celor șase sectoare au fost prezenți, duminică, la aceeași masă pentru a anunța înființarea Asociației Primarilor de Sector din București, care va urmări o comunicare mai bună atât între ei, cât și cu primarul general Sorin Oprescu.

Cei șase primari de sector din București s-au arătat nemulțumiți de faptul că nu ar exista o bună comunicare cu edilul șef al Capitalei, Sorin Oprescu.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a spus că „țarul Bucureștiului” Sorin Oprescu s-a întâlnit cu el în ultimii cinci ani doar de trei ori.

Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a spus că, în opinia sa, miza acestei asociații trebuie să fie cea a lucrului de echipă, pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene, arătând că, la acest moment, banii europeni sunt și trebuie să fie în continuare o bună sursă de finanțare a orașului.

Edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, inițiatorul acestui proiect, a spus că este „mare nevoie de normalitate” și că, potrivit legii administrației, o dată pe lună primarul general ar trebui să convoace primarii de sector pentru discuții, dar în anul său de mandat nu a fost chemat niciodată de Sorin Oprescu la discuții.

Negoiță a precizat că nu înțelege de ce ar trebui construite autostrăzi suspendate, când bulevarde mari din București nu sunt încă reabilitate.

Robert Negoiță a mai spus că cei șase primari vor avea întâlniri lunare pentru rezolvarea problemelor fierbinți ale Capitalei și că îl vor ruga pe Sorin Oprescu să discute cu ei în cadrul acestei asociații.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că în primele șase luni el este președintele acestei asociații. Chiliman a precizat că, potrivit regulamentului asociației, fiecare dintre cei șase primari va fi președintele asociației, prin rotație, la șase luni.

Andrei Chiliman a spus că legislația administrativă a rămas în urma dezvoltării orașului și că sunt numeroase chestiuni juridice care trebuie corectate, scopul acestei asociații fiind de a aduna „specialiști, pentru a servi cât mai bine interesul cetățenilor”.

Primarul Sectorului 6, Rareș Mănescu, a spus că această asociație are sută la sută scop benefic pentru bucureșteni, precizând că nu reprezintă o poziție luată față de o anume structură și a arătat că trebuie lucrat pentru absorbția fondurilor europene într-o cantitate cât mai mare, banii europeni fiind „cam singurii bani reali în perioada 2013-2014, ani ce vor fi grei din punct de vedere financiar”.

Edilul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a spus că asociația nu s-a constituit împotriva lui Sorin Oprescu, ci pentru rezolvarea unor probleme stringente ale Capitalei.

Vanghelie a arătat că, în opinia sa, companii de uz public, precum RADET, Apa Nova sau RATB, nu ar trebui să iasă de sub administrarea statului.

Acesta a precizat că Sorin Oprescu trebuie să-i vadă pe cei șase primari de sectoare ca pe niște parteneri egali și, atunci când se discută despre București, să existe o voce uniformă și unanimă.