Oprescu, despre situația RATB și RADET: De patru ani spun că acestea sunt „găuri negre”

Publicat: 15 04. 2013, 15:43

„De patru ani de zile spun că sunt «găuri negre», iată că se verifică acum ce spun de patru ani”, a spus edilul, răspunzând unei întrebări cu privire la rezultatele controalelor efectuate de Corpul de control al primului ministru la cele două regii autonome.

Edilul șef al Capitalei a refuzat să dea mai multe declarații în ceea ce privește ultimul dintre rapoartele de control, respectiv cel referitor la Regia Autonomă de Transport București (RATB), precizând în schimb că, în cursul zilei de marți, după ce va citi și analiza raportul, va face declarații pe acest subiect.

În privința RATB, Oprescu a amintit doar că situația din regie este motivul pentru care, timp de patru ani de zile, nu a fost de acord cu mărirea prețului biletelor de transport.

Sorin Oprescu a mai explicat și faptul că, din cauza fostului Consiliu General al Municipiului București, primarul general „nu și-a putut exercita prerogativele”.

„Primarul general nu și-a putut exercita prerogativele din cauza fostului CGMB, care și-a numit și schimbat directorii și care a scos din statutul instituțiilor Corpul de control al primarului general. Au trăit într-o independență deplină necontrolați de nimeni”, a mai spus Oprescu care a precizat că atât în cazul RADET, cât și al RATB, încă din primul său mandat, a atacat în instanță hotărârile prin care directorii și membrii Consiliilor de administrație au fost numiți de vechii consilieri generali.

Întrebat despre alte sesizări pe care le-a făcut Corpului de control al primului ministru, Oprescu a precizat că la alte instituții aflate în subordinea municipalității, respectiv la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) și la Administrația Străzilor, verificările au fost făcute intern, de către angajați ai primăriei.

Guvernul va sesiza Direcția Națională Anticorupție (DNA) asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea RATB în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control ăn urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general.

Solicitarea de efectuare a unui control a fost transmisă premierului Victor Ponta în luna noiembrie a anului trecut de către primarul general Sorin Oprescu.

În nota de control, finalizată în această săptămână, se arată, printre altele, că reprezentanții RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenționat, prin schimbarea destinației banilor, și au comis nereguli ăn atribuirea unor contracte de achiziții, ceea ce poate ăntruni elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

RATB, care în 2010 și 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi și cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penițe de aur și platină tip Mont Blanc, la un preț de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administrație al RATB.

La sfârșitul lui martie, Executivul anunța că va sesiza DNA și asupra activității RADET din perioada 2010-2012, arătând că reprezentanții regiei au efectuat cheltuieli fără ca bugetele să fie aprobate de CGMB, au prejudiciat patrimoniul societății prin modul de plată către furnizori și au atribuit contracte fără să respecte toate etapele.

Concluziile au fost sintetizate de către Corpul de Control al Guvernului, iar nota cuprinzând rezultatul verificărilor a fost transmisă și Servicului Român de Informații.

Premierul Victor Ponta a declarat că fostul prim-ministru Emil Boc a verificat, în 2010, situația de la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), prin intermediul Corpului de control, iar concluzia de atunci a fost că totul era perfect la această regie.