Opt convoaie militare NATO au ajuns în România, pentru cel mai mare exercițiu comun al Alianței

Opt convoaie militare NATO au ajuns în România, pentru cel mai mare exercițiu comun al Alianței
Cele opt convoaie ale Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) a NATO, care vor participa la exercițiul Noble Jump 2017, au intrat, joi, în România, prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu - Ruse. Ele se vor îndrepta către Cincu, în județul Brașov.

Ministerul Apărării Naționale anunță, joi, pe pagina sa de Facebook, că opt convoaie ale Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), care urmează să participe la exercițiul Noble Jump 2017, au intrat pe teritoriul național prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, dinspre Bulgaria.

Convoaiele militare ajunse în România după debarcarea în portul Alexandroupolis, din Grecia, și traversarea Bulgariei, sunt compuse din aproximativ 300 de militari cu peste 150 de vehicule de luptă și transportoare de trupe ce se vor deplasa la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov.

Cele opt convoaie se vor îndrepta, etapizat, către Cincu, după următorul program:

• 1 iunie 2017, intervalul orar 09.00-20.00, ruta Giurgiu-București (E85)
• 2 iunie 2017, intervalul orar 00:01-18:00, ruta București-Pitești (A1)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu
• 3 iunie 2017, intervalul orar 09:00-17:00, ruta Giurgiu-București (E85)
• 4 iunie 2017, intervalul orar 00:00-15:00, ruta București-Pitești (A1)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu.

Aproximativ 4.000 de militari români și din țări membre ale NATO participă, cu 500 mijloace tehnice, la exercițiul multinațional Noble Jump 2017 (NOJP17), care se desfășoară, în perioada 26 mai – 16 iunie, pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României.

Cele mai multe dintre trupele străine sosesc din unități din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia și Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu este transportat pe mare și pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia – Bulgaria – România, până la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

„Noble Jump 2017 este un exercițiu NATO important care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianței. Apreciez susținerea autorităților țărilor gazdă, Grecia, Bulgaria și România, și strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoștințele și experiența noastră se situează la cel mai înalt nivel”, a afirmat amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forței de Reacție Rapidă a NATO în 2017, conform MApN.

În cadrul acestui exercițiu, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București va avea ca misiune coordonarea întregii etape de dislocare tactică a trupelor și a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României. Acest proces va fi facilitat de către Unitățile de Integrare a Forțelor NATO (NATO Force Integration Units – NFIUs) din Bulgaria, respectiv România, și forțe aparținând națiunilor gazdă.

„Momentul culminant al dislocării va fi exercițiul cu trageri de luptă ce se va desfășura în centrul de instruire de la Cincu. În afară de cele două NFIU – din România și Bulgaria, trebuie menționat că, în regim de parteneriat, forțele românești care se vor instrui integrat în Cincu aparțin Brigăzii Multinaționale de la Craiova”, a spus comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, general de brigadă Ovidiu Uifăleanu.

Inchide