Opt persoane, puse sub acuzare pentru prima dată în Serbia, în cazul masacrului de la Srebrenița

Publicat: 11 09. 2015, 17:18
Actualizat: 26 03. 2019, 05:25

Procurorii din Serbia care investighează crimele de război au pus sub acuzare, joi, opt persoane în cazul masacrului de la Srebrenița, considerat cea mai mare atrocitate produsă în Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, fiind acuzate de uciderea a sute de bărbați bosnieci într-o singură zi într-o clădire de depozitare din apropierea localității Srebrenița.

Este pentru prima dată când un tribunal sârb a pus sub acuzare persoane responsabile de masacrarea a celor 8.000 de persoane de religie musulmană, acțiune condusă de forțele bosniaco-sârbe.

Autoritățile din Bosnia și o curte internațională din Haga au desfășurat anterior acțiuni de urmărire penală. Bărbații care au fost puși sub acuzare joi aparțin unei unități speciale din cadrul poliției bosniaco-sârbe care operau în estul localității Kravica atunci când a avut loc masacrul comis în urma cu 20 de ani.

Ei sunt acuzați că au strâns victimele într-o clădire de depozitare unde le-au ucis cu arme și grenade într-un atentat care s-a desfășurat pe parcursul unei nopți întregi, potrivit declarației date de procuratură. Printre cei puși sub acuzare se află comandantul unității, Nedeljko Milidragovici, cunoscut ca „Nedjo Măcelarul”, acuzat că ar fi dat ordinul de a fi uciși toți acei oameni, declarând că „nimeni nu va scăpa în viață de aici”.

Nedeljko Milidragovic este acuzat deja de genocid în Bosnia, dar i s-a permis să trăiască liber în Serbia din cauză că nu există un acord de extrădare între aceste două țări, potrivit corespondentului BBC în Belgrad. Dar el a fost arestat în martie împreună cu alți șapte suspecți ca urmare a desfășurării unei acțiuni comune între autoritățile din Serbia și Bosnia.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei opt bărbați ar putea primi sentințe de până la 20 de ani. Deja 14 persoane au fost condamnate de Tribunalul penal internațional al ONU pentru fosta Iugoslavie din Haga, persoane care au avut legături în cazul masacrului de la Srebrenița.