Orădenii care au câini vor fi obligați să îi sterilizeze și să le pună microcipuri

Publicat: 23 10. 2012, 17:22
Actualizat: 26 03. 2019, 15:15

Consiliul Local Oradea a adoptat, marți, în pofida a zece abțineri ale reprezentanților UDMR și PDL, „Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public și privat și preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiu”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, orice persoană care are un câine cu vârsta peste șase luni este obligată să îl sterilizeze.

Potrivit regulamentului, vor fi exceptați de la sterilizare câinii pentru care operația reprezintă un risc major, lucru care trebuie certificat de un medic veterinar, câinii utilitari folosiți de nevăzători sau persoanele cu handicap și câinii de rasă destinați reproducerii controlate, pentru care deținătorul poate prezenta carnet pedigree.

Orădenii care nu doresc să își sterilizeze câinele din considerente personale vor plăti o taxă de 100 de lei pe câine anual. Sumele colectate vor fi folosite pentru întreținerea animalelor din adăpostul Primăriei pentru câini fără stăpân și delimitarea unor zone de pe domeniul public cu destinația „loc special pentru câini”.

Deținătorii câinilor nesterilizați sunt obligați să își însoțească și supravegheze patrupedul în permanență „pentru a evita reproducerea”. În cazul femelelor, proprietarii vor trebui să prezinte o adeverință de la medicul veterinar din care să rezulte dacă au avut sau nu pui în acel an. Dacă animalul a avut pui, deținătorul va trebui să prezinte o evidență a acestora.

De asemenea, proprietarii câinilor vor trebui să le pună microcipuri. Numărul unic de indentificare a animalului reprezentat de microcip va fi înscris în carnetul de sănătate al câinelui și va fi transmis de către medicul veterinar într-o bază de date a Primăriei.

În cazul în care câinii cu microcipuri se vor pierde de stăpân, aceștia vor putea fi identificați prin scanarea microcipului de către reprezentanții Poliției Locale sau angajații Administrației Domeniului Public, care se ocupă de ridicarea de pe străzi a câinilor fără stăpân.

Orădenii care nu își vor steriliza câinele și sunt prinși că nu au plătit taxa de 100 de lei riscă o amendă între 400 și 800 de lei, iar cei care nu pot prezenta o evidență a puilor rezultați din împerecherea femelelor sau nu au pus microcip animalului de companie pentru a fi înscris în baza de date riscă amenzi între 300 și 600 de lei.

Regulamentul va intra în vigoare în termen de un an de la adoptare, după realizarea recensământului câinilor din municipiu.