Oraşul european care garantează 3.800 de euro, venit lunar minim

Publicat: 01 10. 2020, 16:21
Actualizat: 06 04. 2021, 15:44
Oraşul european care garantează 3.800 de euro, venit lunar minim

Geneva va introduce un venit minim de aproape 3.500 de lire sterline pe lună, fiind considerat cel mai mare din lume. Autoritățile din orașul elvețian au votat pentru creșterea venitului minim garantat, după ce au ajuns la concluzia că pandemia de COVID a afectat bunăstarea popuaţiei.

Locuitorii din Geneva vor avea parte de cel mai mare venit minim garantat din lume

Potrivit The Guardian, locuitorii din cantonul elvețian Geneva vor avea parte de cel mai mare venit minim garantat din lume.  Este vorba despre 4.000 de franci elvețieni, echivalentul a 3.700 de euro.

Măsura, respinsă în 2011 și 2014, a fost adoptată acum cu majoritate de voturi, după ce mai multe rapoarte au arătat că pandemia de COVID a dus la sărăcirea populației în ultimele luni.

“Criza COVID a arătat mai clar decât orice că o parte a populației nu face față traiului în Geneva. 4.000 de franci e minimum necesar ca să nu cazi în sărăcie extremă”, a declarat Michel Charrat, președintele Grupului Transfrontalier European, organizație independentă pentru ajutorarea persoanelor care locuiesc și muncesc la granița franco-elvețiană.

Comparativ cu Franţa vecină, cetăţenii din Geneva vor avea de acum o sumă dublă garantată de stat. La fel de adevărat este că Geneva este unul dintre cele mai scumpe orașe din lume.

De noul venit minim garantat vor beneficia 30.000 de persoane care aveau salarii insuficiente, 75% dintre acestea fiind femei, mai scriu cei de la The Guardian.

Geneva, al doilea cel mai scump oraș de pe glob

Potrivit Expatistan, care folosește date finanțate în mod colectiv pentru a produce un indice al costului vieții pentru orașele lumii, Geneva este al doilea cel mai scump oraș din lume în care să trăiască. Londra este listată pe locul nouă.

Creșterea salariului minim a fost aprobată de puțin peste 58% dintre alegătorii de la Geneva și măsura va intra în vigoare la 17 octombrie. Într-un vot național, tot duminică, elvețienii au respins o propunere de dreapta de a limita imigrația din statele membre ale Uniunii Europene.