Orban: Bucureștiul e departe de o administrație inteligentă / Boc: La Cluj vrem o primărie fără hârtii

Publicat: 06 07. 2019, 17:54

„Bucureștiul este foarte departe de ceea ce înseamnă o administrație inteligentă, în serviciul cetățeanului. Sistemul de parcări încă se bazează pe parcangii, fie că sunt cei oficiali, angajați, fie că sunt cei neoficiali, care practic percep taxe de protecție. S-au cheltuit 28 de milioane de euro pentru un sistem inteligent de management al traficului, dar sistemul nu funcționează din lipsa unui contract de mentenanță și din cauză că, atunci când primăria a efectuat diverse lucrări publice, a stricat senzorii care măsurau intensitatea traficului. Nu există un plan al rețelelor urbane, iar ca să aflii cui aparține un teren din București, durează 1 an de zile. Când se construiesc pasaje, constructorii pornesc la drum cu un plan, iar când sapă găsesc canalizări, cabluri și rețeaua de metrou, despre care primăria nu știa”, a spus Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal.

„Avansul tehnologic este fără precedent, iar viteza de evoulție a tehnologiei este uluitoare. Acest avans a modificat substanțial nu numai decalajul dintre tineri și părinți, dar și dintre tineri și cei ce iau decizii publice. Deciziile publice nu vin în întâmpinarea așteptărilor tinerilor. La Cluj, am implementat soluții de smart governance și smart mobility, iar obiectivul nostru este să devenim o primărie fără hârtii. Avem deja 76 de proceduri digitale, folosim semnătura electornică și vom implementa în curând un funcționar virtual, care să lucreze 24 de ore, 7 zile pe săptămână”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca.

„Am construit piste pentru biciclete, am implemetat un sistem de transpor al elevilor care degrevează traficul, avem 42 de autobuze electice iar până în 2025 vrem ca toate autobuzele din oraș să fie electrice. În acest context, acțiunile prin care dați șanse tinerilor sunt bune și pentru România și pentru Partidul Național Liberal. A conta pe tineri astăzi înseamnă a paria pe cartea câștigătoare.”, a mai spus Emil Boc.

Tineretul Național Liberal a organizat cea de-a doua ediție TNL Tech Hub – Smart Administration, eveniment la care au participat peste 150 de membri ai Tineretului Național Liberal din toată țara.

Ce prezenți au adoptat și o rezoluție prin care aleșii liberali au obligația să se implice pentru a ajunge la un sistem public în care birocrație să fie înlăturată, plățile să se poată face prin transferuri bancare, instituțiile publice să fie prezente online și să interacționeze în mediul virtual cu oamenii. Totodată, toate administrațiile locale trebuie să organizeze dezbateri publice privind introducerea votului electronic, la toate tipurile de alegeri.