Ordonanța de urgență pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei, pe ordinea de zi a Guvernului

Publicat: 21 03. 2018, 12:44
Actualizat: 26 03. 2019, 11:42

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de ordonanță de urgență pentru încredințarea către C.N Unifarm S.A a serviciului de interes economic general în vederea realizării activității de aprovizionare cu medicamente necesare asigurării activității de prevenire a deceselor și agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane și suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, C.N. Unifarm S.A. va primi 44,27 milioane de lei pentru cumpărarea acestor medicamente.

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, în urmă cu două săptămâni, în ședința de Guvern, despre criza „imunoglobinei”, folosind un termen greșit.

„O altă problemă la care doresc să mă refer este declanșarea Mecanismului European de Protecție Civilă și mă refer la imunoglobină (imunoglobulină – n.r.). Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătății, Sărina Pintea, pentru declanșarea Mecanismului European de Protecție Civilă din cauza lipsei de imunoglobină (imunoglobulină – n.r.) din spitale. Impactul asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodecifiențe primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare. Astfel, situația din ultimul an, în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piață a imunoglobinei (imunoglobulinei – n.r.) va fi finalizată, în sfârșit. Cred că este o soluție pe care putem să o rezolvăm în termen scurt, în ceea ce privește acest aspect”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că demersurile pentru achiziționarea „imunoglobinei” vor fi realizate de Compania Națională Unifarm SA, care va acoperi de asemenea și costurile aferente.

„Reamintesc că discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobină (imunoglobulină – n.r.) au fost generate de retragerea de pe piață a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback, criza de imunoglobină (imunoglobulină – n.r.) a continuat”, a adăugat premierul.