ORDONANȚĂ PENTRU UN SINGUR OM: VICTOR PONTA

Publicat: 29 12. 2014, 17:31

Pentru acest lucru, pe ordinea de zi a sedinței de guvern de luni se află un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea Legii educatiei naționale nr. 1/2011 și a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educației.

Prin noua ordonanță guvernul aduce șase modificări, iar una dintre ele introduce posibilitatea ca un doctor să poată renunța la titlu dacă- dorește. Modificarea legii educației  are loc după ce la mijlocul lunii decembrie Victor Ponta a anunțat pe Facebook că renunță la titlul de doctor.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, până în prezent, un titlu științific, precum cel de doctor, nu putea fi retras decât prin hotărâre judecătorească.

„Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării renunțarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educației și Cercetării Științifice ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titltului științific – este diploma, cartonul emis de universitate în baza ordinului de ministru – devine nul de la data emiterii ordinului de revocare”, a explicat ministrul Educației modificările la Legea educației.

În cazul solicitării premierul Ponta, Cîmpeanu a precizat că adresa acestuia de renunțare la titlul de doctor i-a parvenit prin intermediul Universității București, iar în baza noilor prevederi premierul va trebui să revină cu o cerere adresată Ministerului Educației.

Premierul Victor Ponta a transmis pe 16 decembrie o scrisoare rectorului Universității București în care îl anunța că renunță la titlul de doctor obținut  în 2003, precizând că după ce va părăsi viața politică va începe „un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”. Anunțul a fost făcut de Ponta pe Facebook.

„Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.  După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”, susținea premierul în scrisoarea transmisă rectorului.