Pachete pentru Dan Voiculescu, în prima zi de închisoare. FOTO

Publicat: 09 08. 2014, 10:59
Actualizat: 22 08. 2014, 19:20

Doi reprezentanți ai familiei lui Dan Voiculescu au venit, sâmbătă de dimineață, în jurul orei 10:30, la Penitenciarul Rahova, pentru a-i aduce omului de afaceri apă, alimente și îmbrăcăminte.

Captură foto

Captură foto

Dan Voiculescu a fost adus aseară, în jurul orei 19:00, la Penitenciarul Rahova pentru a-și executa pedeapsa pe care a primit-o în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Tot la Rahova au fost aduși ceilalți șase condamnați la pedepse cu executare în acest dosar: Sorin Pantiș, Jean Cătălin Sandu, Corneliu Popa, Flavius Adrian Pop, Vlad Nicolae Săvulescu și Gheorghe Mencinicopschi.

Voiculescu și Mencinicopschi s-au predat la Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov, iar ceilalți cinci, la Poliția Capitalei. Ei au fost duși la penitenciar după ce mandatele de executare a pedepsei, emise de Tribunalul București, au ajuns la Poliție.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, vineri, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, și Sorin Pantiș, fost ministru, la șapte ani de închisoare.

Condamnații care au primit pedepse cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) vor sta în următoarele 21 de zile în perioada de carantină, pe durata căreia le vor fi studiate comportamentul și personalitatea, iar apoi se va stabili regimul de încarcerare.

Potrivit HG 1896/2006, imediat după ce au ajuns la penitenciar, persoanele private de libertate sunt repartizate în secția pentru carantină și observare. Acestea vor fi cazate separat în camere, în raport de sex, vârstă, stare de sănătate, situație juridică, natura infracțiunii, precum și de alte cerințe legale, de ordine interioară sau de siguranță.

Conform articolului 77 al acestei hotărâri de guvern, în perioada de carantină și observare se studiază comportamentul și personalitatea persoanelor private de libertate, se efectuează examene medicale, activități de educație sanitară, examene psihologice, se evaluează necesitățile educaționale, mediul socio-cultural de proveniență, scopul final fiind acela al „formulării diagnosticului și prognozei criminologice, precum și gradul de adaptabilitate la privarea de libertate”.

„Serviciul de educație și intervenție psihosocială întocmește și urmărește punerea în aplicare, pentru fiecare persoană privată de libertate nou-primită, planul de evaluare și intervenție educativă și terapeutică, prin care se precizează activitățile și programele în care aceasta urmează a fi inclusă pe perioada deținerii, document care se completează și se modifică ori de cate ori este necesar”, se arată în textul de lege menționat.

În același act normativ se precizează că la nivelul fiecărei camere pentru carantină sunt disponibile mape documentare care cuprind, între altele, regulile de comportament igienico-sanitar.

Imediat după terminarea perioadei de carantină, va fi stabilit regimul de executare a pedepsei.