ȘTIINȚĂ. Dovada că SARS-CoV-2 nu este un virus de laborator. Explicațiile unui specialist român

Publicat: 12 04. 2020, 13:12
Actualizat: 12 04. 2020, 14:28

Mihnea Boștină, specialist virusolog de la o universitate din Noua Zeelandă, a explicat cum ne putem da seama că virusul SARS-COV-1 nu a fost făcut în laborator.

Specialistul român a explicat de ce nu au fost observate anomalii în ceea ce privește virusul care declanșează boala COVID-19, relatează Dobrogea TV.

Dovada că SARS-CoV-2 nu este un virus de laborator

Virușii cu genom ARN, precum coronavirusul, evoluează mult mai rapid decât capacitatea de a produce anticorpi a gazdei. Din această cazuă, în fiecare an, avem nevoie de un nou vaccin pentru gripă, pentru că evoluția virusului este atât de rapidă, încât anticorpii din anul precedent nu mai asigură imunitate.

De asemenea, studiile recente arată că noul coronavirus nu a prezentat foarte multe mutații în ultimele două luni, dar nici nu a scăzut în agresivitate.

„Uitându-ne la genomul acestui virus SARS-CoV-2, a fost un studiu foarte recent unde s-a comparat întregul genom al virusului cu foarte mulți alți viruși, cu baze de date cu coronaviruși, izolați din alte animale și nu s-a observat nicio anomalie, să zicem așa. În momentul în care cineva, să zicem un laborator al armatei, ar vrea să producă un supervirus, ar introduce în genomul unui virus o parte dintr-un alt virus care este mai virulent. Or, toate datele pe care le avem până acum demonstrează că ceea ce vedem în fața noastră este un virus care a evoluat prin transmisie normală. Deci, nu există date care să demonstreze că virusul acesta a fost produs în laborator”, a explicat profesorul Mihnea Boștină.