Papa Francisc a sărutat numărul tatuat pe umărul unei prizoniere de la Auschwitz

Publicat: 26 05. 2021, 22:38
Papa Francisc / Sursă Foto: Captură - Reuters

Papa Francisc a sărutat numărul tatuat pe brațul unui supraviețuitor al experimentelor medicale din lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz, relatează agenția de presă Reuters.

Papa l-a ascultat cu atenție pe un preot polonez care i-a spus povestea Lidiei Maksymowicz, în vârstă de 80 de ani, fostă deținută a lagărului de la Auschwitz. Femeia i-a arătat suveranului pontif numărul tatuat- 70072, acesta sărutându-l.

A fost victima experimentelor medicale

Lidia Maksymowicz și familia ei au fost deportați în lagărul de exterminare nazist din Polonia ocupată de germani în decembrie 1943.

Ea a fost pusă într-o baracă pentru copii și transportată în lagăr, acolo unde a făcut obiectul experimentării medicale de către doctorul Josef Mengele, potrivit unui documentar despre viața sa.

„Mengele a fost o persoană atroce”

„Mengele a fost o persoană atroce, fără limite și fără scrupule”, a declarat ea pentru site-ul oficial Vatican News după audiență, adăugând că își amintește încă durerea pe care a suferit-o. „După război s-au găsit cărți cu referințe la numere tatuate, printre care și ale mele”.

După eliberarea lagărului în 1945, soldații sovietici au presupus că mama ei Anna – tatuată cu numărul 70071 – era moartă. A fost adoptată și crescută de o familie catolică poloneză.

Născută Ludmila Boczarowa, nu știa că mama ei naturală supraviețuise și ea, reunindu-se pe scurt cu puțin timp înainte de moartea celei care îi dăduse viață, la începutul anilor 60′.

Documentar despre viața sa

Lidia Maksymowicz, rezidentă a orașului Cracovia, Polonia, este subiectul unui documentar numit „70072: Fata care nu a putut să urască. Povestea adevărată a Lidiei Maksymowicz”.

Ea se întâlnește adesea cu tineri în școli, pentru a discuta despre pericolele extremismului și ale populismului.

Naziștii și aliații lor au ucis aproximativ 6 milioane de evrei, precum și alte naționalități, în Europa ocupată de germani.

Peste un milion de oameni, majoritatea evrei, au fost uciși la Auschwitz. Marea majoritate a fost gazată.

Papa Francisc a vizitat Auschwitz în 2016.