PAPA FRANCISC. Cine este NOUL PAPĂ, JORGE MARIO BERGOGLIO. PAPA FRANCISC se opune avortului, eutanasiei și căsătoriei între homosexuali

Publicat: 14 03. 2013, 11:25
Actualizat: 26 03. 2019, 02:30

PAPA FRANCISC, argentinianul JORGE MARIO BERGOGLIO, este NOUL PAPĂ de la Vatican, ales pe 13 martie 2013 în locul Papei Benedict al XVI-lea, care a demisionat în februarie. JORGE MARIO BERGOGLIO, născut la Buenos Aires, are 76 de ani și a fost Arhiepiscop al orașului Buenos Aires, înainte de a fi ales NOUL PAPĂ și a prelua numele de PAPA FRANCISC.

PAPA FRANCISC I, JORGE MARIO BERGOGLIO, este împotriva eutanasiei, a avortului și a mariajului dintre între persoanele de același sex, deși a declarat în mai multe rânduri că respectă persoanele homosexuale. Totuși, JORGE MARIO BERGOGLIO a afirmat că „adopția de către cuplurile homosexuale reprezintă o formă de discriminare împotriva copiilor”. În 2001, JORGE MARIO BERGOGLIO a vizitat un spital cu bolnavi de SIDA și a spălat și a sărutat picioarele a 12 dintre acești bolnavi.

JORGE MARIO BERGOGLIO s-a născut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936, într-o familie de italieni.

După ce a studiat la seminarul teologic catolic din orașul Villa Devoto, NOUL PAPĂ a intrat în Societatea Iezuită în martie 1958. A obținut diploma de licență în Filosofie la Colegiul Máximo San José din San Miguel, apoi a predat Literatură și Psihologie la Colegiul „Inmaculada” din Santa Fe și la Colegiul „Salvador” din Buenos Aires.

NOUL PAPĂ, FRANCISC, a fost hirotonit preot în decembrie 1969, după care a absolvit Facultatea de Filosofie și Teologie din San Miguel.

În 1998, a fost numit Arhiepiscop de Buenos Aires, devenind cardinal în 2001.

Din punctul de vedere al gândirii teologice, JORGE MARIO BERGOGLIO este considerat apropiat de organizația conservatoare laică Comuniune și Eliberare, o mișcare afiliată Bisericii Romano-Catolice.

Din punctul de vedere al gândirii sociale a Bisericii, Bergoglio pledează pentru ajutarea săracilor și evidențiază importanța justiției sociale.