PARADA MILITARĂ de la ALBA IULIA. Peste 100.000 de români au ajuns în CETATEA UNIRII

Publicat: 02 12. 2018, 03:02
Actualizat: 25 03. 2019, 19:34
FOTO - Arhivă: Mediafax Foto / Lucian Danciu

Puteți vedea aici înregistrarea paradei de la Alba Iulia, într-o ediție specială moderată de Indira Crasnea, redactor șef Monitorul Apărării și Securității.

15:20 Președintele Klaus Iohannis a cerut din nou conducătorilor politici ai acestor vremuri să arate că sunt continuatorii proiectului Marii Uniri.

„Trăim împreună emoția de a ne afla în locul în care acum un secol, 1.228 de delegați, reprezenând toate straturile societății proclamau Unirea,” a declarat șeful statului. „Un destin modern și european – România. Noi, cei de azi, avem privilegiul de a fi moștenit rodul celui mai concret proiect. Este datoria și responsabilitatea noastră de a omagia trecutul și de a insufla generațiilor următoare idealurile reîncărcate cu noi semnificații. Sunt foarte bucuros să trăiesc momentele în mijlocul dumneavoastră.”

Șeful statului a participat la inaugurarea Monumentului Unirii.

„Iuliu Maniu se întreba cum poate mulțumi sorții pentru împlinirea unirii. Tot el răspundea: „Mulțumirea pentru grația providenței nu o putem demonstra decât pentru a ne dovedi vrednici de însemnătatea timpurilor pe care le trăim.” Sensul e la fel de valabil. Trebuie să arătăm generațiilor viitoare că noi suntem, prin ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri. (…) România noastră, pe care dorim să o transmitem, este o țară demnă și puternică, bine integrată, prin educație, cultură și creativitate, într-o Europă a valorilor”, a declarat Klaus Iohannis, la Alba Iulia.

15:00 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia pentru a participa la manifestările de Ziua Națională.

Șeful statului s-a oprit la Catedrala Încoronării, unde a depus o coroană de flori, la statuia Regelui Ferdinand.

Înainte de sosirea președintelui, un bărbat din public i-a strigat senatorului PSD Șerban Nicolae „Rușine să vă fie”.

După depunerea de coroane, președintele a plecat către Podul Unirii pentru a inaugura Monumentul Unirii.

13:00 Convoiul Unirii, format din zeci de căruțe trase cai, plecate din mai multe regiuni istorice, au ajuns la Alba Iulia, după un traseu prin care au refăcut același drum al bunicilor și străbunicilor care au participat la Marea Unire din 1918.

Primii căruțași ajunși la Alba Iulia sunt din județul Covasna. Alții au venit din Maramureș sau Bucovina, refăcând drumul Unirii. Oamenii au pancarte cu zonele pe care le reprezintă.

La orele prânzului, zona turistică a orașului Alba Iulia era deja plină, așa cum nu a fost de zeci de ani. Începe să se circule greu în Cetatea Alba Carolina.

Foarte multe oameni sunt îmbrăcați în haine populare și cântă cântece patriotice.

11:00 Principesa Margareta și membrii Familiei Regale au ajuns la Alba Iulia cu Trenul Regal și au fost primiți cu pâine și sare, în aplauzele a zeci de oameni care i-au așteptat la gară, transmite corespondentul Mediafax.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei, și principele Radu au fost primii care au coborât din Trenul Regal, în timp ce din boxe răsuna Imnul Național al României și Imnul Regal.

Oamenii i-au așteptat cu drapele tricolore și ale monarhiei și au scandat „România este Monarhia”.

Casa Regală consideră că această călătorie a Familiei Regale cu Trenul Regal onorează memoria celor care au realizat Marea Unire, la 100 de ani de la înfăptuirea marelui ideal național.

Trenul Regal a fost remorcat de locomotiva cu abur Pacific 231.065, construită în anul 1922.

9:00 Aproximativ zece mii de oameni care participă la un Marș al Unirii României cu Basarabia au ajuns în Gara Teiuș din mai multe județe ale țării. Ei fluturau steaguri și cântau cântece patriotice.

La Marșul Unirii au participat aproximativ zece mii de oameni. Mulți dintre aceștia au ajuns în Gara Teiuș, aflată la marginea orașului Alba Iulia și vin din mai multe județe sau din Diaspora.

Oamenii au steaguri tricolore, fulare și mulți sunt îmbrăcați în haine populare. Participanții afișează în principal mesajul „România, o țară unită” și cântă cântece patriotice. Coloana este condusă de un drapel pe care scrie „Uniți sub tricolor”.

 

Președintele Klaus Iohannis și Familia Regală vor sărbători Ziua Națională a României și la Alba Iulia.

Klaus Iohannis va participa, de la ora 15:00, la inaugurarea Monumentului Unității Naționale, iar 30 de minute mai târziu la ceremonialul militar, care se anunță a fi cel mai grandios din ultimii ani. Prin tradiție, parada este principalul punct de atractie al manifestarilor din 1 Decembrie.

Vor defila pe jos 23 de detasamente cu aproximativ 1.600 de militari din Ministerul Apărării Naționale (Statul Major al Forțelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul pentru Forțele pentru Operații Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor) și Serviciul Român de Informații.

La ceremonie vor participa și 18 detașamente de defilare pe roți, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice.

Zona va fi survolată de 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Soim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi și formațiuni pe jos și îmbarcate ale Armatei poloneze.

Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie, anunță Biroul de Informare al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Pe Facebook a fost creat evenimentul „Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018″, asumat de o revistă, prin intermediul căruia suporterii echipelor de fotbal anunță că vor huidui jandarmii, dacă vor defila la ceremonialul militar de la Alba Iulia.

„Pentru toate abuzurile făcute asupra suporterilor, pentru toate bătăile date jurnaliștilor, suporterilor, cetățenilor acestei țări, pentru toate înscenările pe care le-au făcut, începând cu 13-15 iunie 1990 și continuând pe cele pe care le-am demascat deja, ianuarie 2012 și protestele recente din Piața Victoriei, noi, Revista Ultra, anunțăm în mod oficial că Jandarmeria Română nu are ce căuta în cadrul defilării militare organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. La an aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire, să-i vedem pe jandarmi defilând nu ar fi decât o altă înjosire la care poporul român este supus. Dacă Jandarmeria Română nu va avea decența să se retragă de la parada de 1 decembrie, atât la Alba Iulia, cât și în București, vă invităm sa îi oferiți ceea ce merită sau să vă întoarceți cu spatele la defilarea jandarmilor, ridicând aceleași degete pe care Florin Iordache le arată românilor”, se arată în descrierea evenimentului.

Politicienii și societatea civilă îndeamnă la calm, considerând neavenite protestele de 1 Decembrie.

„La noi toată lumea este în aceeași găleată (…) Eu despre Jandarmeria din Alba Iulia, pe care îi cunosc bine și cu care colaborăm foarte bine, chiar foarte bine, nu aș putea să fac lucrul acesta. Poate la București s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Ați văzut, știți prea bine cum se modelează imaginile, nu țin partea nimănui. Aș vrea să văd și eu să văd toate filmele, nu bucățele pe care le-am văzut, am văzut mai mult poate decât ați văzut dumneavoastră, dar aș vrea să difuzeze cineva toate filmele de acolo să se vadă cine în cine a dat. Ce e drept acolo au scăpat caii. Nu țin partea nimănui. Să folosești 1 Decembrie pentru chestiuni de genul ăsta mi se pare că trebuie să fi foarte meschin și să ai un suflet mic, mic, mic și negru. Și să te doară capul că te-ai născut. Trebuie să ai un suflet mic”, a declarat primarul din Alba Iulia Mircea Hava.

„Am mai auzit și de chestiuni de genul ăsta, că vin unii să protesteze de nu știu unde. Domnule, chiar aici v-ați găsit la 1 Decembrie, la 100 de ani, să protestați? O să vă bage cineva în seamă? Eu vă garantez că nu vă bagă nimeni în seamă! Decât că o să faceți un gest mic, negru, amărât, gârbovit, sărbătoarea nu ne-o strică, că vor sta cu spatele la jandarmi (…) e problema lor. Nouă nu ne strică sărbătoarea. Nici măcar nu o să mă uit încolo”, a declarat Hava.

Nici premierul Viorica Dăncilă nu este de acord cu proteste de Ziua Națională.

„Cred că măcar acum, când se apropie Ziua Națională, ar trebui să dăm dovadă de mai multă unitate. Este o zi importantă pentru fiecare român, este o zi importantă pentru România, este important ce mesaj dăm generațiilor următoare, ce mesaj dăm pentru celelalte state și cred că toate aceste elemente trebuie să le aibă în vedere orice bun român. Fiecare are dreptul să fie nemulțumit, să meargă la proteste, dar eu cred că Ziua Națională e prea importantă pentru noi ca să avem astfel de manifestări. Este ziua care trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, declara Dăncilă.

Pe Facebook au fost create mai multe evenimente, prin care oamenii din toate colțurile țării își anunță prezența la Alba Iulia de 1 Decembrie.

„Milioane de români au luat drumul străinătății iÌ‚n căutarea unui trai decent. Li se spune „diaspora” (din limba greacă̆, „spora” – a iÌ‚mprăștia; „dia” – iÌ‚mprejur). Centenarul RomaÌ‚niei trebuie să le fie dedicat și lor, oriunde s-ar afla în lumea largă. ÎÌ‚n aceste vremuri, Marea Unire înseamnă, mai presus de orice, uniunea românilor de pretutindeni iÌ‚n Capitala sufletului românesc, Alba Iulia. Pe 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de România, ne revedem la Alba Iulia să spunem într-un singur glas: La mulți ani, România! Venirea noastră acasa, de peste tot din lume, va fi cel mai frumos cadou pe care îl putem face României. Măcar o dată la 100 de ani. Dați de veste mai departe! Veniți de 1 Decembrie la Alba Iulia, oriunde ați fi în lumea largă, să transmitem lumii întregi că ne pasă de România”, se arată în descrierea evenimentului „Centenarul Diasporei: Pe 1 Decembrie 2018 ne vedem la Alba Iulia”.

Alt eveniment a primit denumirea „Unirea 1 Decembrie 2018„, iar în descrierea sa este postat mesajul „1 Decembrie 2018 : Marea Unire si înlăturarea sistemului criminal!”.

„Unioniștii din București Merg la Alba Iulia de 1 Decembrie”, este alt eveniment creat pe Facebook.

„Pe 1 Decembrie, români din toată lumea vor fi la Alba Iulia pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, acolo unde înaintașii noștri au realizat cel mai mare deziderat al poporului român. Acest eveniment unic în viața fiecărui om care a cântat vreodată „Deșteaptă-te Române!” nu trebuie ratat. Vom pleca pe data de 30 noiembrie, seara, din București cu autocarul, urmând să ajungem pe data de 1 decembrie la Alba Iulia. Toată ziua o vom sărbători începând cu marșul unioniștilor care va porni de la Gara Feroviară, exact așa cum au făcut-o și strămoșii noștri acum 100 de ani”, se arată în descriere.

La Alba Iulia, în minivacanța de 1 Decembrie, sunt așteptați peste 100.000 de vizitatori.

Turiștii care vin de 1 Decembrie la Alba Iulia nu pot intra cu mașinile în oraș și vor fi dirijați către cele 10.000 de locuri de parcare create temporar, având în vedere că foarte multe străzi vor fi blocate. Ei vor fi preluați de autobuze și duși aproape de „zona zero” a desfășurării evenimentelor.

Reprezentanții administrației locale au anunțat că, în 1 decembrie, accesul auto va fi limitat total, iar mașinile vor fi dirijate exclusiv către parcările temporare, de către polițiști și voluntari.

Astfel, de la ora 7.00, intrările în municipiul Alba Iulia, dinspre Munții Apuseni, Cluj-Napoca și Sibiu au fost blocate, iar cei care nu vor să ajungă la manifestările dedicate Zilei Naționale pot folosi șoseaua de centură sau alte rute ocolitoare.

Totodată, sunt blocate artere foarte importante din cartierul Cetate, zonă în care vor avea loc majoritatea evenimentelor. În total, nu se va circula cu mașinile pe circa jumătate din străzile orașului.

Programul manifestărilor de 1 Decembrie la Alba Iulia:

Ora 7:00 Oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, la fel ca acum 100 de ani

Ora 8:00 Marșul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe județe, Republica Moldova și diaspora sunt așteptați la un marș al Centenarului, organizat pentru Unirea Republicii Moldova cu România. Traseul are șase kilometri, iar participanții la marș vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore și vor intona cântece patriotice.

Ora 10:30 În Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol și templu al României Mari, în care delegații românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.

Ora 10:45 În fața Sălii Unirii are loc primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, iar cei prezenți vor asculta mesaje emoționante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.

Ora 12:30 Sfințirea Monumentului Unității Naționale

Ora 15:00 Inaugurarea Monumentului, la care este așteptat și președintele Klaus Iohannis.

Ora 15:30 Parada militară.

 

În ziua de 1 Decembrie vor avea loc numai concerte de muzică populară și cântece patriotice, iar seara se va încheia cu spectacol de artificii și un omagiu sunetului românesc, cu un recital de nai și orgă.